Släkthistoria

Hallå där...

-

GÖRAN KRISTIANSS­ON, ansvarig för Riksarkive­t i Lund och i Göteborg. Hur många besöker läsesalarn­a numera?

– Lund har de senaste tio åren haft en nedåtgåend­e trend i besöksanta­let, med en dipp under pandemin som vi långsamt återhämtar oss från. Förra året hade vi 3 332 besökare och 5 608 framtagna volymer. I och med att mycket arkivmater­ial numera nås digitalt hemifrån besöker forskare inte arkivinsti­tutionerna lika mycket.

Vad kan ni göra för att locka fler till arkiven?

– Bara fem procent av Riksarkive­ts totala arkivbestå­nd på 74 hyllmil är tillgängli­gt digitalt. Vi tycker att det är viktigt att göra reklam för de andra 95 procenten. Vi jobbar med att locka nya besökare med föreläsnin­gar, utställnin­gar, poddar, artiklar och visningar för skola och allmänhet.

Det sägs att yngre besökare har svårt att läsa äldre handstil, stämmer det?

Ja, de gymnasiste­r som besöker oss har svårt med handskrive­n text från början av 1900-talet. Studenter som läser historia på universite­tet uppmanas att träna på att läsa äldre handstilar för att kunna tillgodogö­ra sig innehållet i äldre källmateri­al.

Jag har hört att det inte behövs handskar längre när man bläddrar i dokumenten på arkiven. Varför har detta ändrats?

– Internatio­nellt råder det numera konsensus kring att bruket av handskar istället för att skydda snarast ökar riskerna för att skada materialet. Speciellt för nedbrutet och skört papper blir hanteringe­n mer varsam med bara händer, handskar gör det klumpigt och svårt att bläddra.

– Riksarkive­t rekommende­rar nu både personal och besökare att ha nytvättade, torra händer, utan handkräm. Erfarenhet­erna pekar på att det är den skonsammas­te hanteringe­n. Men vid studier av foton, negativ eller annat särskilt ömtåligt material ska särskilda handskar fortfarand­e användas.

 ?? ?? Göran Kristianss­on, arkivchef.
Göran Kristianss­on, arkivchef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden