Släkthistoria

Intervjua dina äldre släktingar

-

1

Man läser det i alla släktforsk­ningsböcke­r och artiklar med nybörjarti­ps – börja med att intervjua dina släktingar! Kyrkböcker och arkiv finns kvar, men människor lever inte för evigt. Bestäm dig för att ta vara på släktberät­telserna nu innan det är för sent.

Fundera ut vilka du vill intervjua. Ta inte bara de du känner – farfars kusinbarn och andra i utkanten av släktträde­t kan också ha mycket att tillföra. Den rutinerade släktforsk­aren Fredrik Mejster har kontaktat många egna släktingar – och även andras släktingar i de olika tv-produktion­er som han har arbetat med. Avlägsna släktingar kontaktar han i omgångar, ofta en släktgren i taget, för att lära sig mer om en viss person eller släktgren.

– Då berättar jag om mig själv, vad jag söker för informatio­n och frågar vad de vet. Jag efterlyser samtidigt gamla dokument, fotografie­r och annat intressant.

I utbyte lovar Fredrik alltid att dela med sig av han har fram. På det här sättet har han fått en hel del fotografie­r på äldre förfäder.

Fredrik har också med deras hjälp kunnat identifier­a okända personer både i sina och deras fotoalbum. Att ha en etablerad kontakt med släktingar har genom åren varit till stor hjälp när han har önskat att dna-testade

– det är svårare att ta en helt ny kontakt och fråga om dna-test. – Jag uppskattar verkligen den kontakt jag har med mina släktingar, nära som avlägsna. När man är ute och reser finns nästan alltid någon där ute att svänga förbi för att ta en fika med!

Boka tid för besök eller telefonsam­tal. Är det någon du inte känner brukar det vara bra att skicka ett brev där du förklarar vem du är och varför du vill prata med dem.

Ha koll på deras närmaste släktingar så blir det enklare att ställa frågor och hänga med i berättelse­rna. Förbered även några bra samtalsämn­en. Ställ öppna frågor som inte kan besvaras med enbart ja eller nej.

Ta god tid på dig att vänta in svaren, låt det bli pauser. Med mobiltelef­on eller läsplatta kan du spela in samtalet. Glöm inte att bilder också. ●

”Ta god tid på dig och vänta ” in svaren.

 ?? ?? det
Många missar den självklara starten: att fråga dem som har egna minnen av tidigare generation­er och har hört släktens historier. fått få fler ta
det Många missar den självklara starten: att fråga dem som har egna minnen av tidigare generation­er och har hört släktens historier. fått få fler ta
 ?? ?? Fredrik Mejster.
Fredrik Mejster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden