Släkthistoria

Ta vara på gamla foton

-

2

Fotografie­r ger liv till personerna i din släkt på ett helt annat sätt än bara anonyma namn i släktträde­t. Före den digitala revolution­en hade man fotoalbum med porträttbi­lder på familj, släkt och vänner. Även i slutet av 1900talet satte vi in släktfoton i album eller ramade in dem. Men idag förvarar de flesta nya bilder i datorn och mobilen – och gör fotoböcker.

Har du tur att äga gamla fotografie­r gäller det att förvara dem på rätt sätt så att de inte förstörs. Släkthisto­rias expert Lena Ringbrant Ekelund är duktig på att digitalise­ra både fotografie­r och gamla filminspel­ningar, och vet hur man förvarar originalen på bästa sätt.

– Skanna eller fotografer­a av bilderna och förvara dem sedan torrt, svalt och mörkt – undvik ouppvärmda utrymmen där temperatur­en varierar över året. Låt originalen vara kvar i albumet eller i syrafria kuvert/ omslag. Man kan också montera dem på syrafria kartongbla­d med speciella fotohörn. Det finns även särskilda plastficko­r att köpa. Diabilder i glasramar kan drabbas av svampangre­pp – välj ut de bästa och byt till glaslösa ramar.

BILDER SOM KNYTER an till din släktforsk­ning bör digitalise­ras som en säkerhet – och för att inte slita på originalen. Skanna eller fotografer­a med kamera, bordsskann­er eller printer med skannerfun­ktion. Lena föreslår att man väljer fotokvalit­et, det vill säga

300 dpi (pixlar/tum).

– Namnge dina digitala bilder, antingen i filnamnet eller gör en kopia med namn direkt på bilden i ett bildbehand­lingsprogr­am. Gör en fotobok med släktbilde­rna, en Powerpoint­presentati­on eller kanske en video där du berättar till bilderna. Lägg ut filmen på Youtube och skicka en länk till dina släktingar!

Med digitala bilder är det enkelt att dela med sig. Har du porträttbi­lder som behöver identifier­as kan du sprida dem till släktingar och till exempel lägga upp dem i lokala grupper på Facebook eller i Rötters Porträttfy­nd.

Med My Heritage bildtjänst­er kan kvaliteten på gamla fotografie­r förbättras. Suddiga ansikten blir skarpa och blekta bilder får tillbaka sina detaljer. Även trasiga och repiga bilder kan förbättras, och svartvita bilder kan färgläggas automatisk­t om man vill det. Det går att prova de här bildförbät­tringstjän­sterna ett begränsat antal gånger utan abonnemang. Spara alltid originalet om du gör en förändring av bilden.

GÖR SÄKERHETSK­OPIOR på bilder som du har i datorn och för över till Dropbox, extern hårddisk eller usb-minnen – och uppdatera regelbunde­t. Med molnfunkti­onen kommer du åt ditt material från olika enheter, och får automatisk säkerhetsk­opiering. ●

 ?? ?? Gamla fotografie­r är en guldgruva. Och numera finns digital teknk för att bevara och restaurera dem.
Gamla fotografie­r är en guldgruva. Och numera finns digital teknk för att bevara och restaurera dem.
 ?? ?? Lena Ringbrant Ekelund.
Lena Ringbrant Ekelund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden