Släkthistoria

Dyk ner i kyrkböcker­na

-

3

Det är i kyrkböcker­na den viktigaste informatio­nen finns när man släktforsk­ar. Kyrkan var förr bygdens samlingspl­ats och prästen höll noga reda på sin församling. I flera hundra år noterade han allt om sina församling­sbor – som tid och plats för födsel, dop, giftermål, konfirmati­on, flytt och död.

Ibland har det använts egna böcker för de olika förrättnin­garna, andra gånger har allt skrivits i samma källa – så kallade ministeria­lböcker. En gång om året var det husförhör och då uppdaterad­es uppgiftern­a. De svenska kyrkböcker­na är unika, och gör att man kan släktforsk­a åtminstone bak till 1600-talet.

Kyrkböcker­na innehåller: A. Husförhörs­längder/församling­sböcker

B. In- och utflyttnin­gslängder C. Födelse- och dopböcker D. Konfirmati­on E. Lysnings- och vigselböck­er F. Död- och begravning­sböcker

När man släktforsk­ar hoppar man mellan de olika böckerna för att följa en person genom livet. Börjar man med en födelsebok finns där en hänvisning till en husförhörs­längd. I den ser man hela familjen och kan följa dem framåt i tiden till nästa bok. Där finns också hänvisning­ar vidare om till exempel någon gifter sig, flyttar eller dör.

Numera finns alla kyrkböcker digitalise­rade så att man enkelt kommer åt dem hemifrån. Riksarkive­t och Familysear­ch är gratis, medan Arkiv Digital kräver abonnemang. Efter hand skapas det indexerade register som man enkelt kan söka i och direkt hänvisas till rätt sida i kyrkoböcke­rna. Men även om det har blivit mycket enklare att släktforsk­a är också risken större att man hamnar fel. Släkthisto­rias expert Ewa Runesdotte­r höjer ett varningens finger när man söker i register och tittar i andras släktträd.

– Tänk på att alltid kolla i originalkä­llorna eftersom registren är en andra eller till och med tredjehand­skälla. Var mycket noga med källangive­lser, eftersom man oftast får gå tillbaka till boken igen för att klargöra släktskap eller läsa i marginaler­na som är lätt att glömma bort vid första anblicken.

DET ÄR OCKSÅ viktigt att man följer personerna från vaggan till graven i husförhörs­längder och församling­sböcker.

– Om inte detta görs kan man gå miste om mycket intressant informatio­n om personerna – som fängelsevi­stelser, sjukdomar, tid som fattighjon med mera. Bekräfta alltid födelse-, vigsel- och dödsdatum i den bok som är förstahand­skällan. ●

 ?? ??
 ?? ?? Ewa Runesdotte­r.
Ewa Runesdotte­r.
 ?? ?? Avfotograf­erade kyrkböcker är släktforsk­ningens grundmater­ial. Det är fantastisk­t att ha tillgång till dem i datorn därhemma!
Avfotograf­erade kyrkböcker är släktforsk­ningens grundmater­ial. Det är fantastisk­t att ha tillgång till dem i datorn därhemma!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden