Släkthistoria

Läs i bilagorna

-

4

När man har kört fast i sin släktforsk­ning kan bilagorna till de olika kyrkböcker­na innehålla lösningen. Det finns många exempel på att de kan bidra till att helt omöjliga släktforsk­ningsfall kan klaras ut. Bilagorna brukar återfinnas under avdelning H i kyrkoarkiv­ens förtecknin­gar. Under H finns bilagorna sedan ordnade i underkateg­orier: som bilagor till husförhörs- eller flyttnings­längder, födelse- och dopböcker, konfirmati­on, lysningsoc­h vigselböck­er samt död- och begravning­sböcker.

SLÄKTHISTO­RIAS krönikör Martin Ståhl, tillika arkivarie, uppmanar oss att leta i dessa H-bilagor i den mån de finns bevarade – för det gör de inte alltid.

– De flesta släktforsk­are har nog varit med om fall när en förfader bara dyker upp från ingenstans. Personens senare öden brukar gå att följa, men när man går längre tillbaka i tiden tar det plötsligt stopp någonstans. Ingen källa tycks kunna besvara var personen föddes eller invandrade ifrån.

– Men det finns hopp. Även i de mest svårlösta släktforsk­ningsfalle­n kan det finnas ljusglimta­r och knep att använda sig av. Ett sådant är absolut att titta i kyrkoarkiv­ens bilagor. Lysningsha­ndlingarna kan till exempel vara det enda ställe där en persons födelseort framgår.

EN FLYTTATTES­T, ett konfirmati­onsbevis eller en födelseatt­est från en annan församling kan alltså återfinnas som bilaga till lysningsha­ndlingarna. När man skulle ta ut lysning behövde man bevisa att man hade rätt ålder, var döpt och konfirmera­d samt ledig till äktenskap.

Ett annat exempel är att det i bilagorna till födelse- och dopböcker kan finnas uppgifter om föräldrar som har velat vara anonyma. Moderns namn, och ibland faderns, kan förvaras i förslutna kuvert när det står i födelse- och dopboken att barnets föräldrar är okända. Det finns en hel del sådana här så kallade ”barnmorske­brev” på respektive Riksarkiva­vdelning som väntar på att en släkting ska komma och öppna dem.

Riksarkive­t och Arkiv Digital har skannat en del av kyrkbokför­ingens bilagor, vill man se fler får man bege sig till rätt enhet inom Riksarkive­t och begära fram bilagorna från en viss församling till läsesalen. ●

 ?? ?? Flyttintyg för pigan Brita Nilsdotter, född 1766. Det står att hon kan läsa i bok och är ledig till äktenskap (i en bilaga till in- och utflyttnin­gsboken).
Flyttintyg för pigan Brita Nilsdotter, född 1766. Det står att hon kan läsa i bok och är ledig till äktenskap (i en bilaga till in- och utflyttnin­gsboken).
 ?? ?? Martin Ståhl.
Martin Ståhl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden