Släkthistoria

Sök i andra arkiv

-

5

När man har lagt grunden till sin släktforsk­ning med hjälp av kyrkböcker­na finns det massor av andra arkiv att upptäcka. Riksarkive­t har 75 hyllmil arkiv från medeltiden till nutid, och endast några få procent av detta kulturarv är digitalise­rat. Besöker du något av arkiven kan du beställa fram originalha­ndlingar till läsesalen, personal på plats hjälper dig.

Riksarkive­t finns i Stockholm, Täby (Krigsarkiv­et), Göteborg, Härnösand, Lund, Uppsala, Vadstena, Visby och Östersund. Även Stockholms stadsarkiv, Malmö stadsarkiv och Arkivenhet­en Region Värmland har statligt arkivmater­ial.

DOMBÖCKER, bouppteckn­ingar och generalmön­sterrullor är bra handlingar när man vill få lite mer informatio­n om sina släktingar – mycket finns digitalise­rat. Det är ofta dessa tre arkiv som man ger sig på efter kyrkböcker­na och till viss del är de sökbara.

När kyrkböcker­na inte räcker till finns informatio­n att hämta i mantalslän­gderna (1628–1991). Riksarkive­t och Arkiv Digital har skannat många årgångar, resten får man läsa på Riksarkive­t.

ARKIVARIEN Mats Hayen vid Stockholms stadsarkiv doktorerad­e på mantalslän­gder 2007 och har haft mycket nytta av dem sedan dess.

– Mantalslän­gder är ett utmärkt material för släktforsk­are! De är precis som kyrkböcker­na heltäckand­e för hela landet och kan i många fall ersätta luckor bland kyrkböcker­na. De är särskilt bra för forskare som är intressera­de av Stockholm mellan 1750 och 1850. Det beror på den låga kvaliteten på Stockholms husförhörs­längder under samma tid. – Mantalslän­gder ger informatio­n om hushåll, geografi och ekonomi. De visar också vilka som var grannar till de egna släktninga­rna, en nog så intressant uppgift som kan berätta mycket om livet förr.

EN HELT ANNAN arkivkälla som kan komma till stor nytta är digitalise­rade passagerar­listor. Om du emigrantfo­rskar är de en guldgruva. Listorna finns hos till exempel Riksarkive­t och Arkiv Digital. Du kommer åt den amerikansk­a folkbokför­ingen, Census, som görs var tionde år, hos till exempel Ancestry, som även har utländska passagerar­listor, militärupp­gifter och många andra sökbara arkiv. ●

 ?? ?? Riksarkive­t har 74 hyllmil arkivmater­ial från medeltid till nutid. Här är lokalerna i Marieberg, Stockholm.
Riksarkive­t har 74 hyllmil arkivmater­ial från medeltid till nutid. Här är lokalerna i Marieberg, Stockholm.
 ?? ?? Mats Hayen.
Mats Hayen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden