Släkthistoria

Vad vet du om Sverige 1914?

-

Släkthisto­ria fyller 10 år – men i vårt jubileumsq­uiz reser vi 110 år tillbaka i tiden. Svarar du rätt på tre frågor om läget i landet anno 1914, och har tur vid dragningen av vinnare, så är böckerna Historien om Sverige dina.

Mejla ditt svar till red@slakthisto­ria.se senast den 10 maj, så har du chans att vinna böckerna. Glöm inte att skriva tydliga svar på de tre frågorna, samt ange ditt namn och din postadress. Skriv: ”Jubileumsq­uiz” i ämnesraden på mejlet.

De rätta svaren och vinnarnas namn publiceras i Släkthisto­ria nummer 7/2024.

1

I februari detta ofredsår fick Sverige en ny statsminis­ter. Han var adlig och kom att få ett öknamn under första världskrig­et, kopplat till bristen på livsmedel. Vad hette hans berömde son, som 1953 tog över faderns stol nummer 17 i Svenska Akademien? Ledtråd: Aktuell på film.

2

1914 fick Sverige även en ny ärkebiskop, ovanligt nog en man som inte tidigare hade varit biskop. Han blev bland annat berömd för sitt ekumeniska fredsarbet­e och tilldelade­s Nobels fredspris 1930. Vad hette hans hustru, som var aktiv inom rösträttsr­örelsen? Tillsamman­s fick de tolv barn.

Ledtråd: Lutfisk.

3

I Stockholm revs 1914 en byggnad vid Gustav Adolfs torg som hade hyst ett hotell med en populär bar och restaurang. En berömd maträtt sägs ha skapats här och etablissem­anget nämns i flera litterära verk. Vad hette hotellet? Ledtråd: Viktor och Eva.

Du kan vinna två nya böcker! Bland dem som har svarat rätt lottar vi ut tre uppsättnin­gar av Historien

om Sverige – den populära Svt-serieni bokform, två volymer. Författare: Bo Eriksson och Kristina

Ekero Eriksson. Förlag: Bonnier Fakta.

 ?? ?? Vad hette hotellet med berömd bar och restaurang? Bilden är från sista kvällen före stängning 1914.
Vad hette hotellet med berömd bar och restaurang? Bilden är från sista kvällen före stängning 1914.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden