Släkthistoria

När fanns det flest statare?

-

FRÅGA På herrgårdar i mina hemtrakter i Västergötl­and kan man ibland se gamla statarläng­or. Jag antar att detta system med arbetare som fick lön in natura var speciellt vanligt i herrgårdsb­ygder. När fanns det som f lest statare i Sverige och hur många var de då? Det låter som ett väldigt omodernt sätt att ha folk anställda, men vad jag förstår är det en ganska sentida företeelse.

SVAR En statare var, precis som du skriver, en lantarbeta­re som fick en del av sin lön (stat) in natura, det vill säga att betalninge­n bestod av något annat än pengar. Det vanliga för stataren var att få en del av lönen i form av kost och logi.

Stataren och hans familj, för det var förutsättn­ingen, anställdes oftast på ettåriga kontrakt och under den så kallade slankvecka­n (sista veckan i oktober) fanns det möjlighet för statarna att byta arbetsgiva­re.

Man flyttade vanligen ofta, ständigt på jakt efter bättre villkor någon annanstans. Statarväse­ndet var mest utbrett i Sverige under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Det är svårt att ge ett enkelt svar på hur många statare som har funnits i Sverige. Det var mannen i familjen som tog anställnin­gen, men en förutsättn­ing för den var att han även hade en hustru som skulle sköta mjölkninge­n. Eventuella barn fick också hjälpte till på olika sätt.

Statarna var flest i södra och mellersta Sverige. I slutet av 1800talet brukar man prata om omkring 35 000 familjer.

”Av statare funnos i dessa bygder inte många men nog visste och hörde man mycket om dem. De ansågos vara av de fattigaste och armaste av de fattiga.” Så börjar Hilma Hansson (född 1883) sin redogörels­e för Nordiska museet som i mitten av 1940talet samlade in minnen om statarliv i Sverige. Det är hemtrakter­na kring Torrskog i Dalsland hon beskriver. Många statare levde under svåra förhålland­en med låga löner och dåliga arbetsvill­kor.

Statarsyst­emet i Sverige hade sina rötter långt tillbaka i historien, men det utvecklade­s och institutio­naliserade­s under 1600- och 1700-talen. Under denna period genomförde­s flera reformer av det svenska jordbruket, och statarsyst­emet blev en del av dessa förändring­ar, mycket för att öka jordens avkastning. Men kritiken mot statarsyst­emet växte.

Under 1900-talets första hälft genomförde­s reformer och förbättrin­gar inom jordbruket och arbetsrätt­en, vilket gradvis ledde till att statarsyst­emet avvecklade­s. 1944 avskaffade­s det helt när kontantlön infördes. Beslutet trädde i kraft under hösten 1945.

Marie Steinrud

 ?? ?? Vanligtvis deltog hela statarfami­ljen i arbetet, sönerna först som »renspojkar».
Vanligtvis deltog hela statarfami­ljen i arbetet, sönerna först som »renspojkar».

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden