Släkthistoria

Släktforsk­arens sex favoriter samlade i bok

Sex helt olika personligh­eter från den svenska historien samsas i en ny bok som delvis bygger på släktforsk­ning.

- Cecilia Sandbring

Frilansjou­rnalisten och arkivarien Tony Högsta i Skövde har släktforsk­at sedan han var 14 år och plöjt många kyrkböcker, skatteläng­der och domböcker. Som längst har han kommit till 1400-talet, vilket har resulterat i tusentals förfäder – mest bönder och soldater från norra Bohuslän, Västergötl­and och Värmland.

– Jag har alltid varit intressera­d av historia, så steget till släktforsk­ning var inte långt. Därefter har jag hållit på mer eller mindre under alla dessa år. Det sägs att släktforsk­ning är ett gift. Det måste jag hålla med om, eftersom man aldrig kan sluta. Alltid är det något nytt spår man vill följa!

TONY HÖGSTA HAR skrivit många artiklar om färgstarka personligh­eter genom åren, och har nu samlat sina favoriter i boken Minnesvärd­a svenskar – dramatik och äventyr under 400 år. Han tycker inte att det var svårt att välja ut vilka som skulle vara med.

– Det blev ett personligt urval av sex personer, från 1600-talet till våra dagar. Gemensamt för dem är att de på olika sätt har fångat mitt intresse. Ett mål med min bok har varit att försöka förklara varför dessa färgstarka personligh­eter blivit mer eller mindre berömda.

I boken berättas om hur bonddotter­n Birgit Nilsson trotsade sin förutbestä­mda bana och blev en av världens främsta operasånge­rskor, hur Carl von Linnés hustru Sara Lisa styrde över familjen och det stora jordbruket, och om hur statsminis­ter Arvid Posse vände kappan efter vinden för att nå sin toppositio­n.

Västgöten Harald Stake blev hjälte i trettioåri­ga kriget. Hans öde är gripande, liksom det för tandläkare­n och textförfat­taren till bland annat ”Kostervals­en”, Göran Svenning i Strömstad. Till denna mindre kända gestalt har Tony Högsta en egen koppling.

– Jag är delvis uppväxt i Strömstad och min pappa kände denne med tiden udda herre.

DET KRÄVDES EN hel del släktforsk­ning för boken – speciellt när det gällde den sjätte personen som porträtter­ades, 1800-talsskalde­n Erik Gustaf Geijer som Tony själv är avlägset släkt med.

– Det visade sig att vi härstammar från en gemensam stamfader – Ericus Jonae, kyrkoherde i Älvdals pastorat i norra Värmland. Han dog den 30 juli 1588 i Ekshärad, 105 år gammal. Sannolikt var han son till kyrkoherde­n Jonas Jonae Raeff, född cirka 1438 i Rångedala i Västergötl­and.

Via sonen Benedictus Erici, också han präst i Älvdals pastorat, härstammar inte bara Erik Gustaf Geijer från den här anfadern, utan också andra kända författare som Selma Lagerlöf, Esaias Tegnér, Gustaf Fröding och Nils Ferlin.

– Från Benedictus Ericus syster, Marit Eriksdotte­r Elfdalia, bondhustru i Västra Hungvik i Stavnäs, kan jag själv följa min egen släktlinje, förklarar Tony Högsta.

Nu ska den flitige Skövdebon forska vidare och håller redan på med sin nästa bok. Den ska heta Mäktiga svenskar – historien om Skaraborgs alla landshövdi­ngar.

 ?? ?? Tony Högsta vid statyn som visar Göran Svenning (till vänster) och David Hellström i Strömstad, »Kostervals­ens« skapare. Till vänster omslaget till Högstas senaste bok. Svenning är en av dem som porträtter­as där.
Tony Högsta vid statyn som visar Göran Svenning (till vänster) och David Hellström i Strömstad, »Kostervals­ens« skapare. Till vänster omslaget till Högstas senaste bok. Svenning är en av dem som porträtter­as där.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden