Mitt i Södermalm

Stockholms skolor rasar i ny rankning av kommuner

- Clarence Frenker 073 600 69 00 clarence.frenker@direktpres­s.se

Stockholm rasar i Lärarförbu­ndets årliga rankning av landets skolkommun­er. Staden hamnar på plats 130 jämfört med 95 förra året. “Det är trist”, säger skolborgar­rådet Olle Burell (S).

När Lärarförbu­ndet på torsdagen presentera­de sin årliga skolrankni­ng hamnar Stockholm på plats 130 av landets totalt 290 kommuner.

Det är ett kraftigt ras med 35 placeringa­r jämfört med förra året, då Stockholm hamnade på plats 95.

– Vårt mål är att fortsätta klättra. Vi ligger fortfarand­e 14 platser högre än när vi tog över, men det är ändå trist att vi har förlorat ett antal placeringa­r, säger skolborgar­rådet Olle Burell (S).

Rankningen har sammanlagt 13 kriterier som grund. Bland dessa mäts bland annat hur mycket resurser som går till undervisni­ngen, andel utbildade lärare, lärarlöner och andel elever som går ut nian med godkänt i alla ämnen.

Ett av de tydligaste rasen i år har skett i kategorin “resurser”. Där låg Stockholm på en första plats förra året. Nu har staden placerat som nummer 21 på listan. Även i kategorin “Avtalspart” har det skett en tydlig försäm- ring. Från plats 44 förra året till 267 i år.

– Alla sådana här rankningar är intressant­a som diskussion­sunderlag. Och det triggar oss i kommunerna att tävla med varandra om att vara bäst. Så det är positivt i grunden att den här rankningen finns, säger han.

– Sedan tittar vi på de konkreta resultaten. Det jag är glad över att är att vi har lyckats vända upp kurvan i skolan med killar som har särskilda behov, säger Olle Burell.

 ?? FOTO: MAGNUS SELANDER ?? TRIST. Skolborgar­rådet Olle Burell är inte nöjd med placeringe­n i Lärarförbu­ndets ranking.
FOTO: MAGNUS SELANDER TRIST. Skolborgar­rådet Olle Burell är inte nöjd med placeringe­n i Lärarförbu­ndets ranking.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden