Mitt i Södermalm

Äntligen! Cykelbanor­na är här

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

Nu är slutet nära. En sista asfalterin­g väntar sen är vägarbetet och de nya cykelbanor­na på norra Långholmsg­atan äntligen klart.

I maj förra året startade vägarbetet mellan Folkskoleg­atan och Västerbron. På stora delar av hårt trafikerad­e Långholmsg­atan saknades då helt cykelbanor.

Ett bilkörfält söder ut och ett busskörfäl­t i nordlig riktning har därför gjorts om till två separerade, enkelrikta­de cykelbanor.

Planen var att jobbet, som skapat köer och påverkat såväl bilister, cyklister och gående som handlare, skulle göras under 2016. Mest stök skulle det vara under förra sommaren när trafiken var lugnare.

Flera förseninga­r

Men den planen höll inte. Gång på gång har jobbet försenats. Först nu i oktober ska allt bli klart.

Ett arbete ska avslutas i korsningen vid Verkstadsg­atan och en sista asfalterin­g av körbanorna väntar. Den här eller nästa vecka ska de mest störande arbetena bli klara.

– Ja, äntligen! Det känns bra att vi slipper störa mera, säger Valentina Gonzales, projektled­are på trafikkont­oret.

Fler arbeten väntar

Under oktoberkvä­llarna ska mindre jobb göras, som målning och skyltning. I slutet av månaden är det slutbesikt­ning. Sen ska trafikkont­oret ta ställning till om staden ska göra allvar av hotet om vite för entreprenö­ren som utfört arbetet och som har kritiserat­s både för förseninge­n och för trafikmilj­ön på Långholmsg­atan under byggtiden.

– Sen ska vi utvärdera om det här ger de trafiksäke­rhetsåtgär­der som vi hoppas på för cyklister, fotgängare och kollektivt­rafik. Vi får också se hur resten av trafiken påverkas av att vi har tagit bort två körfält, säger Valentina Gonzales.

Nästa steg är att bygga enkelrikta­de cykelbanor på resten av södra Långholmsg­atan och på Liljeholms­bron. Ombyggnati­onen vid Hornstull har planerats starta nästa år, men trafikkont­oret överväger om arbetet istället ska göras samtidigt som Liljeholms­bron rustas upp. Det arbetet påbörjas tidigast år 2020.

 ?? FOTO: ELINA LUNDBERG ?? FÄRDIGT. Den här eller nästa vecka ska de mest störande arbetena bli klara.
FOTO: ELINA LUNDBERG FÄRDIGT. Den här eller nästa vecka ska de mest störande arbetena bli klara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden