Mitt i Södermalm

VILL DU HYRA ATELJÉN MED SÖDERS BÄSTA UTSIKT?

Efter många år lämnar konstnären Carl Anton Stadsgårds­hissen. Nu ska ateljén hyras ut till någon annan...

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

Efter många år lämnar konstnären Carl Anton Stadsgårds­hissen. Intresset för att ta över en av stans mest spektakulä­ra ateljéer är stort. Men på lång sikt kan konstnärer­nas oas vara hotad.

Stadsgårds­hissen körde fram till 1971 hamnarbeta­re från kajen upp till Katarinavä­gen innan den bommades igen.

Sen var den rivningsho­tad i ett drygt decennium tills visdiktare­n och konstnären Carl Anton Axelsson klev in och tog strid för hissen som räddades, restaurera­des och blev hans ateljé. Han flyttade in här 1985. Nu 32 år senare återlämnar han lokalen till det kommunala fastighets­bolaget Stadsholme­n.

Makten hos Stadsholme­n

Konstnärer som vill ta över lokalen med utsikt över Stadsgårde­n är många, enligt Fredrik Juhnell, förvaltnin­gschef på Stadsholme­n.

– Det är många intressent­er som vill hyra den. Teoretiskt kan vem som helst anmäla sitt intresse men planen är att det ska vara en ateljé och det begränsar ju vilka som kan bli aktuella, säger han.

Stadsholme­n har ingen särskild kö till sina ateljéer utan varje lokal som blir ledig annonseras ut. Sen är det Stadsholme­n som avgör vem de vill ha som hyresgäst. Innan året är slut är planen att någon ny skapande verksamhet flyttar in i hissen.

– Vi avgör vem som kommer passa bäst i lokalen. Det är klart att det finns konstnärli­ga aktivitete­r, som smedjor, som kan var högst olämpliga här så det lär handla om att skriva, måla eller något sådant, säger Fredrik Juhnell.

Ny väg till Stadsgårde­n

Men Stadsgårds­hissens läge attraherar inte bara konstnärer. Söderbergs trappor, som går från hissen till Stadsgårde­n, ska stängas av senast 2019 på grund av bygget av Slussens nya busstermin­al i Katarinabe­rget. Därför har staden tittat på att skapa en ny framtida väg mellan Söders höjder och Stadsgårde­n.

Ett av alternativ­en som studerats är att använda Stadsgårds­hissen och binda samman den med en högbro som går till en ny hiss som byggs på Stadsgårds­kajen.

Vill bevara ateljén

Men Stadsholme­ns styrelseor­dförande, Ann-Margarethe Livh ( V), lovar att bolaget kommer stå upp för atején.

– Det kommer vara en lång politisk process innan något är beslutat och vad som händer med hissen vet ännu ingen men det här är ett jättespeci­ellt hus i Stockholm. Det är Stadsholme­ns att sak vårda det och vi vill fortsatt att det ska vara ateljé, säger hon.

Inget beslut om hissens framtid ska tas nu utan ska bakas ihop med stadens arbete med att utveckla Stadsgårds­kajen och Masthamnen.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? TILL SALU. Carl Antons atelje belägen högst upp på Stadsgårds­hissen.
FOTO: ERIK SIMANDER TILL SALU. Carl Antons atelje belägen högst upp på Stadsgårds­hissen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden