Mitt i Södermalm

De öppnar finkrog för Svenssons på Söder

- Elina Lundberg

Snart öppnar ny kvarterskr­og vid Mariatorge­t som dissar fine dininglyxe­n men som vill imponera på Södermalms alla Svenssons. Hur? Med minimal valfrihet. Det är folket bakom restaurang Barobao på Hornsgatan som tillsamman­s med kocken Saori Ichihara snart öppnar krog på Timmermans­gatan. Den 14 oktober tar Ichi emot sina första gäster som får räkna med att vara i händerna på kocken.

För veganer, gravida och allergiker görs ändringar men i övrigt är det krogen som bestämmer vad som ligger på faten.

– De kommer inte att ha så mycket att säga till om. Vi serverar en fast femrätters meny som vi varierar efter säsong och tillgång på råvaror. Personlige­n tycker jag det är magiskt att slippa välja själv, säger krögaren Jesper Kvarnefält. Släpp kostymånge­sten Målet är att besöket ska kännas elegant utan att gästerna för den sakens skull känner kostymtvån­g i entrén eller känner sig skinnade när de betalat notan.

– Alla har inte råd att äta på Franzén. Det är lätt att skapa en krog för bransch- människor men vi gör det här för Svenssons som drar i sig korvstroga­noff till vardags. Det är dem vi vill imponera på, säger Kim Kvarnefält.

Bossar över köket gör Saori Ichihara, som tidigare arbetat på Esperanto, Shibumi och Oaxen. Hon betonar att Ichi inte kommer vara en traditione­ll japansk restaurang.

– Jag är från Japan men vill inte begränsa mig till ett cuisine. Vi lagar sånt vi tycker är gott. Jag kommer använda mig av tekniker och smaker från Japan men inspireras också mycket av nordiska råvaror, säger hon.

 ?? FOTO: ELINA LUNDBERG ?? STARTREDO. Saori Ichihara, Kim och Jesper Kvarnefält på Timmermans­gatan 38B. Här låg tidigare Öländskans spis. Snart öppnar Ichi.
FOTO: ELINA LUNDBERG STARTREDO. Saori Ichihara, Kim och Jesper Kvarnefält på Timmermans­gatan 38B. Här låg tidigare Öländskans spis. Snart öppnar Ichi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden