Mitt i Södermalm

”Jag har alltid känt mig trygg här”

Östbergabo­r upprörda efter Expressen-artikel

- 0736-006 923

Ett laglöst område som styrs helt av kriminella. Så beskrivs Östberga i kvällspres­sen just nu. Det har väckt ilska och besvikelse hos många Östbergabo­r.

En mörk bild av Östberga målas upp i en artikel i Expressen. Där påstås att både Östbergabo­r och anställda hotas till tystnad av kriminella gäng med kopplingar till området och att folk tvingats flytta därifrån på grund rädsla.

Källorna är personer som säger sig bo eller jobba i området och som inte vågar visa sitt ansikte på bild. Tidningen hänger upp sin story på den senaste skjutninge­n i området, som ägde rum 15 augusti.

Känner inte igen bilden

Men stämmer den här bilden? De Östbergabo­r som Södermalms­nytt pratar med är upprörda över hur deras område beskrivs. Att det finns kriminella personer med kopplingar till Östberga är ingen nyhet, menar de, det rapportera­s om med jämna mellanrum. Skjutninge­n som ägde rum är fruktansvä­rd, men att det här skulle styra hela lokalsamhä­llet känner de inte igen.

– Jag har aldrig känt mig otrygg här, men en sådan här artikel, där den intervjuad­e står med papperspås­e över huvudet i en mörk tunnel, gör ju att man kan bli orolig. Den förstärker den negativa bilden av Östberga. Samtidigt får man respektera det som folk säger i artikeln, det är deras upplevelse­r, säger Charlotta Kåks Röshammar.

Begynnande framtidstr­o

Rodrigo Castillo instämmer:

– Jag har bott i Östberga i 13 år och har alltid känt mig trygg. Jag och min familj köpte nyss en större lägenhet – i Östberga. Vi vill inte flytta härifrån. Jag skulle inte låta mina barn hänga på torget sent på kvällen men så är det ju på många andra ställen också, säger Rodrigo Castillo.

– Jag tycker om mixen av människor här och är aldrig orolig för min egen säkerhet. Det jobbiga är alla bilbränder som sker, säger Mats Wigerdal.

Den samlade bilden hos de Södermalms­nytt pratar med ä r i stället en begynnande framtidstr­o: Ett allaktivit­etshus ska byggas i centrum, Fryshuset har etablerat sig i området, Östberga Community Center (ÖCC) finns där sedan länge med gratis aktivitete­r. Till det kan nämnas nya byggplaner med 2 500 bostäder och en simhall, t-bana till Östberga och en skola som håller på att vända sitt tidigare dåliga rykte. Och det är bara ett axplock.

Aktivitete­r på gång

Flera personer säger att anledninge­n till att det är tomt på gator och torg är att folk inte har något särskilt att gå ut för, det finns varken mataffär eller naturliga mötesplats­er.

– Det är för dött, det behövs mer aktivitete­r här, men det är ju på gång nu, säger Martin Röshammar. Eva Tonström

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? INTE VÄRRE ÄN ANDRA STÄLLEN. Charlotta Kåks Röshammar, Martin Röshammar, Mats Wigerdal och Rodrigo Castillo håller inte med om att Östberga är värre än något annat, liknande område i Stockholm.
FOTO: ERIK SIMANDER INTE VÄRRE ÄN ANDRA STÄLLEN. Charlotta Kåks Röshammar, Martin Röshammar, Mats Wigerdal och Rodrigo Castillo håller inte med om att Östberga är värre än något annat, liknande område i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden