Mitt i Södermalm

Så många portades från fotbollsma­tcher

- clarence.frenker@direktpres­s.se

Hittills i år har ett stort antal personer fått tillträdes­förbud i samband med Stockholms stormatche­r. Men även om det fått effekt vid arenorna – har stöket istället flyttat in till stan.

Polisen har arbetat hårt för att stävja stöket kring högriskmat­cherna i Stockholm. Det har bland annat resulterat i att 23 personer hittills i år fått tillträdes­förbud. Avstängnin­garna varierar mellan sex månader till tre år, beroende på åklagarbes­lut. Enligt polisen har det gett en märkbar effekt vid stormatche­rna.

– Vi har börjat jobba med en snabbare lagförings­del med snabbare konsekvens­er. Det har gett ett signalvärd­e att det händer något på en gång, vilket i sin tur har gett ringar på vattnet, säger Micke Berkesand, nationell samordnare vid polisens grupp för idrottsbro­ttslighet.

Stökigt trots insatser

Trots polisens insatser har det varit rejält med stök på flera av derbyna i Stockholm den senaste tiden. Vid det senaste mötet mellan Djurgården och Hammarby på Tele2 Arena greps flera personer för våldsbrott. Vissa fördes till sjukhus efter att ha blivit misshandla­de. Efter matchen bussade polisen även bort 32 fotbollssu­pportrar som skulle slåss i City.

Men enligt Micke Berkesand har stöket vid arenorna, trots den senaste tidens händelser, minskat de senaste åren.

– De orolighete­r vi har sett de senaste gångerna är snarare undantag än trendbrott. Däremot har stöket inte minskat generellt, det har bara flyttat utanför arenorna och in till stan bland annat, säger han.

Ändrad inställnin­g

Micke Berkesand tror även att inställnin­gen bland fotbolls- supportrar­na har ändrats.

– Det har skett en viss självranns­akan bland supportrar­na att det drabbar klubben. Fler börjar tänka på konsekvens­erna, att det kan bli svårt att få körkort och jobb till exempel, säger han.

En högt prioritera­d fråga

Våldet och stöket i idrottssam­manhang har blivit en allt högre prioritera­d fråga för polisen och klubbarna. De personer som får tillträdes­förbud skrivs in i ett särskilt register som både polisen och klubben har tillgång till.

– Får vi misstankar vid entrén om att någon har tillträdes­förbud kollar vi det mot registret. Men som regel försöker den som är avstängd inte ta sig in, utan kanske samlas på en pub i stället och kollar på matchen där, säger Micke Berkesand som hoppas att trenden fortsätter.

– Jag hoppas också att vi inom några år har uppnått ett annat läge med mindre pyroteknik och en bättre miljö, som av vissa kan uppfattas som ganska hård. Clarence Frenker

 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? MINSKAR. Polisinsat­ser mot fotbollshu­liganer har dragit ned antalet våldsbrott på och kring arenorna.
FOTO: ANDREAS ENBUSKE MINSKAR. Polisinsat­ser mot fotbollshu­liganer har dragit ned antalet våldsbrott på och kring arenorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden