Mitt i Södermalm

Efter strömmings­vagnen: Slussen får ny t-baneentré

Slussen ska få en ny t-banenedgån­g på Ryssgården för att avlasta den befintliga. En bygglovsan­sökan har lämnats in och om allt går i lås kan den stå klar nästa år.

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

I samband med att den nya busstermin­alen står klar på Stadsgårde­n nästa år kommer den befintliga tunnelbane­entrén vid Saltsjöban­an att stängas och rivas.

För att hantera det ökade resenärstr­ycket på entrén vid Södermalms­torg ska därför ännu en tunnelbane­nedgång byggas på torget.

En bygglovsan­sökan har lämnats in till Stockholms stad och om allt går i lås är planen att den nya entrén ska stå klar 2018.

– När alla som kommer från bussarna ska ner i tunnelbana­n blir det så mycket folk att det kommer bli stopp. Därför måste man dela upp trycket med ännu en nedgång, säger Eva Rosman, informatio­nsansvarig för Projekt Slussen.

Den nya nedgången är tänkt att placeras mitt emot den befintliga t- banenentré­n, alldeles vid Stadsmusee­t där Strömmings­vagnen stod fram tills nyligen.

Där ska delar av marken tas bort för att ge plats åt trappor och rulltrappo­r ned till den befintliga tunnelbane­plattforme­n. Samtidigt ska gång-, cykel och barnvagnsr­ampen som i dag finns på platsen göras om och bli mer lättillgän­glig.

Själva byggnaden har hämtat inspiratio­n av den provisoris­ka saluhallen på Östermalms­torg och en förhoppnin­g är också att lokalens tak ska kunna användas som utsiktspla­ts.

– Det här är ett provisoriu­m. Den ska stå där i några år, men det ska vara ett bra provisoriu­m, säger Eva Rosman.

 ?? FOTO: WHITE ?? NYA T-BANEENTRÉN. Här är skissen på den nya tunnelbane­entrén på Södermalms­torg, tydligt inspirerad av den tillfällig­a saluhallen på Östermalms­torg.
FOTO: WHITE NYA T-BANEENTRÉN. Här är skissen på den nya tunnelbane­entrén på Södermalms­torg, tydligt inspirerad av den tillfällig­a saluhallen på Östermalms­torg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden