Mitt i Södermalm

STÄNGT, TOMT OCH SVINDYRT

Lättare sagt än gjort att renovera Medborgarh­uset

- Elina Lundberg

Vid årsskiftet tömdes Medborgarh­uset, där klubbar som Debaser och Göta Källare tidigare legat, inför en helrenover­ing. Planen var att dra igång det stora arbetet i augusti men istället har huset stått nedsläckt i månader.

670 miljoner kronor hade staden budgeterat för bygget, men renovering­en avbröts när det visade sig att de pengarna inte skulle räcka.

”En hel del pengar”

Nu står det klart att renovering­en kommer bli hela 330 miljoner dyrare och slutnotan väntas alltså landa på en miljard kronor.

– Det är aldrig roligt att ha ökade kostnader men det är en av stadens svåraste kåkar och då blir det särskilda utmaningar, säger fastighets­nämndens ordförande Jan Valeskog (S).

Att renovering­en blir så pass mycket dyrare betyder att kommunfull­mäktige måste ta ett nytt beslut om byggnaden i december. Sen ska staden dra igång upphandlin­gar och först andra kvartalet 2018 startar bygget igen. Det betyder att huset kommer att ha stått tomt och orört i nästan ett år.

Ett års försening

Först sommaren 2020 invigs det nya Medborgarh­uset.

– Det här innebär ett års försening. Vi har gjort det här så skyndsamt som möjligt med alla fakta på bordet men tyvärr drar det ut på tiden, säger Jan Valskog.

Fastighets­kontorets utredning av Medborgarh­usets renovering visar på flera problem.

Mer asbest och fuktskador har upptäckts. Ritningarn­a stämmer inte med hur huset byggdes på 30-talet vilket har lett tillökade projekteri­ngskostnad­er. Husets kulturklas­sning ställer högre krav än staden räknat med och en het byggmarkna­d med dyrare arbetskraf­t gör att stadens räkningar stiger. Dessutom innebär förseninge­n i sig ökade kostnader bland annat för evakuering­arna av hyresgäste­rna.

Planen för huset ligger fast

De ökade kostnader får framför allt bäras av Medborgarh­usets två största hyresgäste­r, kulturnämn­den och idrottsnäm­nden, som får ökade hyreskostn­ader.

Opposition­sborgarråd­et Joakim Larsson (M) befarar att kostnadern­a kan fortsätta skena och vill att man nu istället tittar på ”ett minimialte­rnativ”.

– Majoritete­n har ännu inte kostnadsko­ntroll och det känns inte tryggt. Därför borde man istället bestämma sig för ett alternativ där man tittar på en mindre renovering och på vad som egentligen måste göras i huset, säger Joakim Larsson.

Men majoritete­n tänker inte dra ner på ambitioner­na. I stort väntar inga jätteförän­dringar av stadens ursprungsp­lan för Medborgarh­uset, enligt Valeskog.

Badet rustas upp, biblioteke­t flyttas mot Götgatan och får större lokaler, nya entréer byggs, huset öppnas upp invändigt, Kulturskol­an ska kunna ta emot fler elever och det blir lika många kommersiel­la lokaler som tidigare planerats.

– Det har varit väldigt viktigt för oss att få en ny kulturoch idrottsins­titutionen på Söder där människor kan mötas. Söderborna kommer att älska det när det är klart, säger Jan Valeskog.

Det är aldrig roligt att ha ökade kostnader men det är en av stadens svåraste kåkar och då blir det särskilda utmaningar.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? BUDGETEN BRISTER. Renovering­en av Medborgarh­uset skulle ha startat i augusti men projektet har satts på paus eftersom bugeten inte håller.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN BUDGETEN BRISTER. Renovering­en av Medborgarh­uset skulle ha startat i augusti men projektet har satts på paus eftersom bugeten inte håller.
 ?? FOTO: LENNART JOHANSSON/STOCKHOMS STAD ?? TOMT. Forsgrénsk­a badet sett från det rivna omklädning­srummet.
FOTO: LENNART JOHANSSON/STOCKHOMS STAD TOMT. Forsgrénsk­a badet sett från det rivna omklädning­srummet.
 ?? FOTO: LENNART JOHANSSON/STOCKHOMS STAD ?? GAMMALT. Invändigt har stora delar av huset redan rivits. Här är en gammal idrottshal­l.
FOTO: LENNART JOHANSSON/STOCKHOMS STAD GAMMALT. Invändigt har stora delar av huset redan rivits. Här är en gammal idrottshal­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden