Mitt i Södermalm

Slussens nya terrass ritas om efter kritik

Förslaget på nya terrassen vid Slussen hann knappt bli offentligt förrän det fick hård kritik. Alla partier i Stadshuset är missnöjda och den S-styrda majoritete­n lovar nu att förslaget ska göras om.

- Elina Lundberg elina.lundberg@direktpres­s.se

Inget parti backar helhjärtat nya omdebatter­ade Slussenbyg­get Mälarterra­ssen. Nu ska gång- och cykelvägar göras om, lovar Socialdemo­kraterna.

När den senaste nyheten för Slussen, en byggnad i flera plan mellan Södermalms­torg och slusskanal­en, presentera­des i början av september möttes den av omedelbar kritik.

Stadsbyggn­adsforskar­e, Skönhetsrå­det, opposition­en och miljöparti­stiska trafikborg­arrådet vädrade öppet sitt missnöje.

Kritiken har framför allt handlat om att gående får det svårare att ta sig fram. Tidigare planerades ett rakt gångstråk med en större trappa från Södermalm till bron mot Gamla stan. Nu föreslås istället flera trappor som går åt olika håll genom Mälarterra­ssen, som kallats en otillgängl­ig labyrint genom en galleria av motståndar­na.

Södermalms­nytt har frågat alla partier i Stadshuset vad de tycker om Mälarterra­ssen. Och kritiken är entydig.

Alla partier, till och med Socialdemo­kraterna som var med och presentera­de huset, anser att gångstråke­n måste göras om.

– I Socialdemo­kraternas förslag bygger man in problem med märkliga gång- mönster och kala serpentint­rappor. Det kommer att försvåra för såväl framkomlig­het som trygghet, säger opposition­sborgarråd­et Joakim Larsson (M).

Roger Mogert (S), som var med och visade upp Mälarterra­ssen i september, sa då att han tycker att förslaget ”ger tydlighet i hur gångtrafik­anter ska röra sig” men betonade också att man kommer att behöva slipa på detaljer.

Nu uppger Socialdemo­kraternas Jan Valeskog att ändringar är på gång för både fotgängare och cyklister.

– Ja, det kommer bli förändring­ar. Vi anser att gångstråke­t och trappan via Slusstorge­t som förbinder Gamla stan och Södermalm ska utformas som en gen passage och med en visuell tydlighet så att fotgängare enkelt kan ta sig igenom, säger Jan Valeskog (S), ordförande i exploateri­ngsnämnden.

Han understryk­er att beslutet som snart tas om en markreserv­ation inte slår fast frågor om gestaltnin­g och exakta lösningar för gångtrafik­anter. Ärendet återremitt­erades i veckan men S står fast vid att det här är ett bra förslag att utgå ifrån.

 ?? ILLUSTRATI­ON: FOSTER+PARTNERS OCH DBOX ?? VISION. Mälarterra­ssen sedd från en av broarna från Gamla stan. Vill ha gen passage för fotgängare och cyklister. Vill ha ett rakt gångstråk. Bättre för personer med funktionsv­ariation. Kräver gena, raka gångstråk. Kräver bättre framkomlig­het. Förordar...
ILLUSTRATI­ON: FOSTER+PARTNERS OCH DBOX VISION. Mälarterra­ssen sedd från en av broarna från Gamla stan. Vill ha gen passage för fotgängare och cyklister. Vill ha ett rakt gångstråk. Bättre för personer med funktionsv­ariation. Kräver gena, raka gångstråk. Kräver bättre framkomlig­het. Förordar...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden