Mitt i Södermalm

De öppnar grön krog i Sjöstan

Sjöstans nya vegokrog vill frälsa inbitna köttätare och få dem att laga grönt hemma. Snart öppnar familjeres­taurangen som vill ha dans på borden, allsång och stojiga gäster.

- Elina Lundberg

Fröjdas heter restaurang­en som öppnar för lunchgäste­r på tisdag nästa vecka i Sjöstan vid Sickla udde.

Namnet är välvalt av familjen bakom satsningen. Stockholms­krogar där stillsamma parmiddaga­r äts i en sober miljö imponerar inte på dem.

Istället dukar de upp långbord och en liten scen med piano, gitarrer och mikrofon. Här får den som vill ta sig ton, läsa poesi eller dra igång en allsång. Texthäften och musik till 40 låtar finns förberedda.

– Det är ingen karaoke men vi vill att folk ska skråla ihop. Vi kanske ska ha en hovnarr så att folk förstår att man får dansa på borden och stoja. Vi vill att det ska vara som en 40-årsfest, säger Karin Hellmouth, som ska driva Fröjdas med barnen Olivia och Anders.

Till gästernas ungar har en hobbitkoja byggts för lek efter middagen och hundar får gärna hänga med hit. I övrigt är det djurfritt. Inget kött eller fisk på tallrikarn­a. Ägg och mejerier kan dyka upp i undantagsf­all men då finns all- tid veganska varianter också.

– Men folk tror att veganskt är något militant så vi pratar om köttfritt, annars kommer bara de som redan är vegetarian­er hit, säger Olivia Hellmouth.

Och Fröjdas vill inte imponera på de redan frälsta. Istället är målet att få många fler att upptäcka vegetarisk mat. Lunchrecep­ten finns utskrivna för dem som vill laga samma mat i sitt eget kök. Sjöstadsbo­rna trycker redan näsan mot fönstret, enligt krögarna.

– Sjöstan skriker efter en vegetarisk restaurang. Det finns ju nästan bara sushi och pizza i närheten, säger Olivia Hellmouth.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELINA LUNDBERG ?? FRÖJDAS. Olivia och Karin Hellmouth, dotter och mor, öppnar vegetarisk krog med öppen scen i Sjöstan.
FOTO: ELINA LUNDBERG FRÖJDAS. Olivia och Karin Hellmouth, dotter och mor, öppnar vegetarisk krog med öppen scen i Sjöstan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden