Mitt i Södermalm

Uteserveri­ng i SoFo tvångskrym­ps

Krögarna i strykjärns­huset i SoFo får rejält krympta uteserveri­ngar när staden ha öppna vyer mot Götgatan. Uselt, anser Bananas ägare.

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

Det är krogarna Banans och Mittemot Skrapan som ligger på Katarina Bangata strax intill Götgatan som kommer få betydligt mindre uteserveri­ngar nästa år.

Under hösten och våren ska staden ta bort buskagen som ramar in dagens uteserveri­ngar i allén och lägga ut grus istället. Tanken är att det ska bli en mer öppen vy och passage till Götgatan.

Samtidigt ska trottoaren närmast strykjärns­huset breddas. Här kommer krögarna få mer utrymme för bord och stolar vid fasaden än idag. Men krögaren Jakub Vávra på Banans är inte nöjd.

– Vi förlorar ändå hälften av våra platser. Det är ett avbräck på en miljon för oss varje sommar. Plus att investerin­garna på en halv miljon som vi har gjort i uteserveri­ngen är bortkastad­e, säger han.

Men Ewa Reuterbran­d på trafikkont­oret försvarar beslutet. Buskarna som staden satt ut dör på den skuggiga platsen och staden vill åter öppna upp mellan Katarina Bangata och Götgatan.

– Då kan gående se och röra sig friare här. Vi tänker att det här ska bli en social plats som inte är kommersiel­l, där man inte behöver köpa vin och öl för att få vara, säger Ewa Reuterbran­d.

Bananas har startat en namninsaml­ing och tryckt upp pins för att rädda den hotade delen av uteserveri­ngen.

– Det är inte försent att stoppa planerna förrän de har börjar gräva, säger Jakub Vávra.

Enligt Ewa Reuterbran­d på trafikkont­oret har staden haft en lång dialog med krögaren men nått vägs ände.

– Han har en av de största uteserveri­ngar på Söder ändå men vi bygger inte staden i första hand för restauratö­rer utan för allmänhete­n som behöver kunna få röra sig och få fritt rum här, säger hon.

 ??  ?? UPP TILL KAMP. Krögare på Katarina Bangata tänker slåss för sin uteserveri­ng i allén, som staden ska ta bort i höst.
UPP TILL KAMP. Krögare på Katarina Bangata tänker slåss för sin uteserveri­ng i allén, som staden ska ta bort i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden