Mitt i Södermalm

Så rustar staden för kylan

- Elina Lundberg Patrik Wirén

Ruggad asfalt och saltning är stadens akuta medicin mot blixthalka­n på Slussens gång- och cykelbro. Men mer måste till – och det är bråttom.

I slutet av förra veckan slog en plötslig ishalka till som chockade gående och cyklister vid Slussen. Många halkade omkull efter att det frusit till ordentligt på gång- och cykelbron natten till torsdag. Dagen därpå hade trafikkont­oret både saltat och ruggat vägbanan. Trots det var det fortsatt isgata.

”Ytterligar­e en ramlade”

Så här beskrev cyklisten Erik Wisterberg, som blev vittne till en allvarlig olycka och som själv ramlade, läget.

– Plötsligt försvann cykeln under mig. När jag låg där på marken for nästa cyklist omkull och bara tio sekunder senare var det ytterligar­e en som ramlade. Det makabra var att vi var fem personer som föll inom samma lilla sektion på bara en minut, säger Erik Wisterberg.

Halkan har förbryllat staden, särskilt eftersom det bara var en sida av bron, cykelvägen, som blev hal. En teori är att det beror på att det är mindre kon- struktion på undersidan som isolerar den här delen av bron och att den därför blir halare.

Men efter att ha studerat liknande brokonstru­ktioner har trafikkont­oret inte blivit mycket klokare.

– På liknande konstrukti­oner har det inte alls blivit lika halt. Vi tittar på en lösning. Det kan vara värmesling­or eller ett grövre ytskikt men det är svårt att asfaltera när det är kallt ute. Vi får se vad som är genomförba­rt, säger Eva Rosman, kommunikat­ionsansvar­ig på Slussen-projektet.

Beredd för kalla nätter

Enligt trafikkont­oret vill man ha en hållbar lösning på plats “snarast”.

Den här veckan har det varit varmare och därmed bättre väglag. Men staden har rustat för kallare nätter och har beredskap att sätta in mycket personal som kan salta när det behövs.

Att stänga av bron ses som en absolut nödlösning.

– Vi vill inte stänga av den. Då blir det jättebesvä­rligt så tills vi hittat en långsiktig lösning är mitt råd att ta det jäkligt försiktigt, säger Eva Rosman.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDREAS JENNISCHE ?? VINTERCHOC­K. Det har varit kaos vid Slussen på grund av halkan.
FOTO: ANDREAS JENNISCHE VINTERCHOC­K. Det har varit kaos vid Slussen på grund av halkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden