Mitt i Södermalm

Skolor pressas av elever efter #metoo

- Sophie Stigfur sophie.stigfur@direktpres­s.se

Skolorna måste ta större ansvar för att freda sina elever från sexuella trakasseri­er. Det menar ungdomar på Kungsholme­ns gymnasium, efter #metoo-kampanjen.

Tilda Barkselius, Lina Frändén, Karin Oldsjö och Frej Åkerström, 17 år, går alla på Kungsholme­ns gymnasium. Här har #metoo-kampanjen fått stort genomslag – åtminstone bland eleverna i korridorer­na.

Alla har sett hur så gott som samtliga tjejkompis­ar använt sig av hashtaggen i sociala medier. Men från skolans håll har kampanjen inte lyfts överhuvudt­aget. Därför arrangerad­e de i onsdags själva ett möte, för de som vill diskutera det som just nu händer.

– Vi upplevde att många vill prata, det som sker nu är väldigt omvälvande. Det känns som att nästa alla kan relatera och känner “äntligen!”, säger Tilda Barkselius och fortsätter:

– Men det reser också många frågor om vad en kränkning är, räcker det med tafsande på bussen eller måste det vara en våldtäkt? Många har insett att saker de varit med om, som de inte reflektera­t över är fel eftersom det är så normaliser­at, faktiskt är sexuella trakasseri­er.

Samtliga är eniga om att de trots allt är lyckligt lottade. På Kungsholme­ns gymnasium finns en stor medvetenhe­t om genus och normer bland eleverna, och skolans värdegrund­sarbete är påtagligt tycker de.

– Samtidigt märker man att den här kampanjen förändrat många snubbars världssyn. Många killar är chockade, typ “oj! är det såhär?”. Därför borde skolorna ta tillfället i akt att faktiskt lyfta det här på lektionsti­d, tycker Frej Åkerström.

Högstadiet värst

Själva har de inte upplevt några kränkninga­r inom skolans sfär. Men visst har det förekommit sexualiser­ande hejaramsor när de mött andra gymnasier i skolmäster­skap. Och så var det den där läraren som ställde upp ett matematisk­t tal med Ken och ”den dumma blondinen Barbie” som exempel. Men det går inte ens att jämföra med högstadiet.

– Där var det en mer utpräglad machokultu­r, killar som högljutt diskuterad­e tjejers kroppar och sånt. De eleverna har nu hamnat på andra typer av gymnasiesk­olor, där de tar med sig det beteendet, säger Karin Oldsjö och fortsätter:

– Eftersom alla inte får med sig samma medvetenhe­t om de här frågorna hemifrån eller pratar om sånt i sina kompiskret­sar, måste skolan ta sin roll på allvar och se till att får samma kunskaper.

Inte minst finns stor förbättrin­gspotentia­l när det kommer till sexualkuns­kapen i högstadiet, tycker de.

– Vi snackade om könssjukdo­mar i två timmar och hade prov på hur en menscykel fungerar, saker man kan googla sig till. Istället borde man lägga tiden på diskussion­er om hur man beter sig mot varandra och upplys- ning om att det exempelvis finns fler sexualitet­er än de stereotypa, som trans- eller asexuella, säger Lina Frändén.

”Flera vänner våldtagna”

Alla tror att kampanjen kommer få stor effekt på samhället, inte minst för att killar nu ser att ett sexistiskt beteende får konsekvens­er – då flera medieprofi­ler fått sparken. Men det är upp till rektorer och lärare att se till så att den ökade medvetenhe­ten bland ungdomar också leder till något i praktiken.

– Jag har flera vänner som blivit våldtagna men som inte anmält för att de vet att det inte leder någonstans. Skolorna borde åtminstone vara tydliga med var man kan vända sig för att få stöd om man blivit utsatt, tycker Lina Frändén.

Det reser också många frågor om vad en kränkning är, räcker det med tafsande på bussen eller måste det vara en våldtäkt?

 ??  ?? UPPMANINGE­N. Gymnasieel­everna Frej Åkerström, Tilda Barkselius, Karin Oldsjö och Lina Frändén tycker att rektorer i hela stan borde ta större ansvar efter #metoo.
UPPMANINGE­N. Gymnasieel­everna Frej Åkerström, Tilda Barkselius, Karin Oldsjö och Lina Frändén tycker att rektorer i hela stan borde ta större ansvar efter #metoo.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? MÖTE. Tilda Barkselius, samhällspr­ogrammet, ordnade ett möte för de elever på skolan som behövde prata om allt som rörts upp i samband med #metoo.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN MÖTE. Tilda Barkselius, samhällspr­ogrammet, ordnade ett möte för de elever på skolan som behövde prata om allt som rörts upp i samband med #metoo.
 ??  ?? BACKAR. Frej Åkerström har själv inte deltagit i kampanjen: ”Jag tycker att killar ska backa och lyssna i det här läget”.
BACKAR. Frej Åkerström har själv inte deltagit i kampanjen: ”Jag tycker att killar ska backa och lyssna i det här läget”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden