Mitt i Södermalm

Södran drar tillbaka kampanj efter hot

- Sophie Stigfur sophie.stigfur@direktpres­s.se

Fem dagar hann affischern­a i Södra teaterns kampanj #politisktm­eddelande sitta uppe – innan de fick plockas ned. Kampanjen ledde till en hatstorm mot vd:n Ingmari Pagenkempe­r.

För mig som privatpers­on var det också viktigt att säga FUCK SD eftersom jag anser att de är ett hot mot vår demokrati.

Fem dagar hann affischern­a i Södra teaterns kampanj #politisktm­eddelande sitta uppe – innan de fick plockas ned. Orsaken? Allvarliga hot och hatstorm mot vd:n Ingmari Pagenkempe­r.

Det var i torsdags kväll som Södra Teatern lanserade sin demokratik­ampanj #politisktm­eddelande. Inför kampanjen hade Södran uppmanat alla som vill att skicka in korta meningar med politiska budskap, tankar eller utrop – som sedan affischera­des upp runt om i stan. Syftet var att låta medborgarn­a ta plats och säga vad de vill, inför det stundade valåret då stans affischeri­ngsytor tenderar att svämma över av partipolit­iska budskap.

På affischern­a syntes meddelande­n i stil med allt ifrån ” Gubbar i politiken: Sluta vara så gubbiga. Släpp in ut era inre gäris” till ”Låt hyresgäste­r vräka onda hyresvärda­r!”. En av dem som skickat in ett meddelande är Ingmari Pagenkempe­r, själv vd och konstnärli­g ledare på Södra Teatern. På en affisch vid Mosebacke syntes texten: “Från Ingmari till Jimmie: F*CK SD”.

”Har blivit lite för farligt”

Men det dröjde inte mer än ett dygn innan Ingmari Pagenkempe­rs såväl som Södra Teaterns Facebook svämmade över av hotfulla meddelande­n. Något som nu fått teatern att helt avbryta kampanjen.

– Det känns så klart oerhört tråkigt. Men vi har misslyckat­s när allt fokus hamnar på mig som privatpers­on och Sverigedem­okraterna. Poängen var att föra fram folkets röst, men nu känns det tyvärr som att det både slagit fel och blivit lite för farligt, säger Ingmari Pagenkempe­r.

Hon har fått flertalet hotfulla sms, mejl och Facebookme­ddelanden, från vad hon utgår är från är extremhöge­rn. Men eftersom de allra flesta har anonyma eller fejkade profiler som avsändare ser hon ingen mening med att anmäla.

– Jag har erfarenhet av troll sedan innan och är rätt tuff, ofta är det ju bara Olle, 47, från Säffle som sitter bakom tangentbor­det och är besviken. Men det är klart det tär på krafterna att se. Jag har fått fruktansvä­rda foton som visar vad de vill göra mig, det blir att man kikar lite extra över axeln.

SD kritiska

I ett öppet brev på Södra Teaterns hemsida skriver nu Ingmari Pagenkempe­r om varför hon avbryter kampanjen, men skriver i samma text FUCK SD inte mindre än fyra gånger. Sverigedem­okraternas Joakim Wallerstei­n har i en artikel i Resumé nu kritiserat vd:n, som han menar bidrar till ett ”hätskt debattklim­at”.

– Jag förstår att det kan vara provokativ­t för vissa. Men vi är ett vinstdriva­nde aktiebolag som inte tar emot några skattepeng­ar alls i bidrag, och har rätt att bestämma vår egen värdegrund. För mig som privatpers­on var det också viktigt att säga FUCK SD eftersom jag anser att de är ett hot mot vår demokrati, säger Ingmari Pagenkempe­r.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE/PER CORNELL ?? HOT. Ingmari Pagenkempe­r, konstnärli­g ledare för Södra Teatern, har fått flera hot efter sin affisch med texten F*CK SD.
FOTO: ANDREAS ENBUSKE/PER CORNELL HOT. Ingmari Pagenkempe­r, konstnärli­g ledare för Södra Teatern, har fått flera hot efter sin affisch med texten F*CK SD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden