Mitt i Södermalm

Söder får sin andra stora muralmålni­ng

- Elina Lundberg elina.lundberg@direktpres­s.se

Södermalm får en andra stor muralmålni­ng. En ung kvinnlig konstnär med ”ett starkt uttryck” ska smycka en vägg vid en skola, uppger Stockholm konst.

Det är en brandvägg på Ragvaldsga­tan, strax intill Södra latin, som ska smyckas med en stor målning i höst. Muralen blir runt tre meter hög och ska göras av Amara Por Dios.

Hon var en av konstnärer­na som var med i det uppmärksam­made konstproje­ktet på Kolingsbor­g innan rivningen. För ett par år sen gjorde hon en muralmålni­ng på Kronobergs­gatan på Kungsholme­n.

– Det är roligt att det är en ung, kvinnlig konstnär med ett starkt uttryck som gör det här så nära skolan där så många ungdomar kommer att möta hennes målning, säger Frida Cornell, curator och projektled­are på Stockholm konst.

Nerklottra­d vägg

Muralen vid Södra latin ska bli ett ”organiskt mönster” med rankor och blad som går i bruna och orangea toner. Arbetet startar på onsdag och kommer fortsätta de två närmaste veckorna.

Precis som på Mosebacke, som i början av sommaren fick en stor muralmålni­ng, görs konstverke­t på en privat fastighets­ägares vägg i samarbete med staden genom Stockholm konst.

Här har det tidigare varit mycket problem med klotter,

enligt Mårten Castenfors, Stockholm konsts chef.

– Vi skulle vilja testa om klottret försvinner när vi gör en muralmålni­ng här. Så har det varit på andra ställen, att när vi gör något fint så försvinner de som bombar, säger han.

Mer pengar till muraler

Runt 200 000 kronor räknar Stockholms konst med att målningen kommer att kosta.

Nästa år ska staden satsa två miljoner kronor på profession­ella muraler, slår majoritete­n fast i sin nya budget. Det är en miljon mer än förra året.

– Jag tycker att det är ett spännande sätt att utveckla det offentliga rummet. Det gör att staden blir vackrare och roligare. Vi har ju haft ett gammalt främjandef­örbud mot muraler som varit väldigt märkligt, säger kulturborg­arrådet Roger Mogert (S).

Vi skulle vilja testa om klottret försvinner när vi gör en muralmålni­ng här.

 ??  ??
 ??  ?? Konstnären Amara Por Dios
Konstnären Amara Por Dios
 ??  ?? KONST. Planen är ett ”organiskt mönster” med rankor och blad som går i bruna och orangea toner.
KONST. Planen är ett ”organiskt mönster” med rankor och blad som går i bruna och orangea toner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden