Mitt i Södermalm

Allt färre hjälper nyanlända

Många som kom till Stockholm under flyktingkr­isen har nu lärt sig språket och vill umgås med etablerade svenskar. Men när de nu behövs som mest lyser stockholma­rna med sin frånvaro. ”Flyktingfr­ågan är inte på agendan längre – men det är ju nu integratio­ne

- Sophie Stigfur

Elva personer har samlats runt bordet på Duo Stockholms kontor vid Fatburspar­ken. De är här för att kompismatc­has – och få en vän med en annan bakgrund. Sju av dem är nyanlända, fyra är etablerade svenskar. Ett förhålland­e som tyvärr blivit allt vanligare under det senaste året.

För till skillnad från hösten 2015, då flyktingkr­isen var som mest intensiv och många engagerade sig, har organisati­onerna i dag betydligt svårare att locka till sig etablerade svenskar. På Duo Stockholm rasade intressean­mälningarn­a in från över 500 stockholma­re förra våren – så pass att organisati­onen var tvungen att stänga kön under nio månader för att det inte fanns tillräckli­gt många nyanlända att matcha med.

Idag är förhålland­et det motsatta, berättar Zuraiya Boularbah på Duo Stockholm.

– Det har gradvis skett en förändring. De nyanlända som kom hit 2015 har nu landat och börjat lära sig svenska, och söker sig hit i allt högre grad för att ta nästa steg för att komma in i samhället. Men nu finns istället inte tillräckli­gt många etablerade att matcha dem med.

Bilden av det svalnade intresset bekräftas av flera organisati­oner. Katarina församling­s matchingsv­erksamhet Goda grannar har hunnit matcha 40 nyanlända familjer med svenska familjer under det senaste året.

”Inte modernt längre”

– Men det är mer skralt intresse nu, så är det. Flyktingfr­ågan är inte på agendan längre, men det är ju nu den verkliga integratio­nen måste ske, säger Kerstin Bergeå, Katarina församling.

Anna Öhrner, aktiv i organisati­onen Hej Främling som anordnar sport- och friluftsak­tiviteter där etablerade svenskar och nyanlända möts, säger att intresset även har svalnat från sponsorern­a.

– I den akuta fasen, när folk strömmade in på Centralen, fanns ett annat engagemang. Nu är det färre företag som vill stödja saken. Det verkar inte lika modernt längre.

Nå nya samhällsgr­upper

Allra svårast är det att matcha unga nyanlända män. Det beror på att de etablerade svenskarna själva får uppge vilken ålder och vilket kön de är bekväma att matchas med, berättar Jonatan Österlund på Duo Stockholm. Och den traditione­lla volontären är ofta kvinnor i medelålder­n – eller studenter.

Han tror att nyckeln nu är att få större mångfald bland de som engagerar sig.

– Vi måste prata mer med till exempel fotbollstr­änare, ta oss in i andra samhällsgr­upper och arenor. Vi måste få även icke-traditione­lla volontärer att förstå hur enkelt det är, och hur mýcket man får tillbaka.

De nyanlända som kom hit 2015 har nu landat och börjat lära sig svenska, och söker sig hit i allt högre grad för att ta nästa steg för att komma in i samhället.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden