Mitt i Södermalm

Rektorns hårda tag mot föräldrarn­a

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

Han tar alla aggressiva föräldrame­jl och kallar in föräldrar som går över gränsen till kontoret. Innerstads­rektorn Mikael Lindberg är tydlig:

– Jag accepterar inte att personalen blir påhoppad.

Att staden tog fram en uppfostran­de regellista för föräldrar som ställer orimliga krav på lärare har blivit en snackis – och fått skäll av föräldrar.

När elever ska börja på Björngårds­skolan på Södermalm och i Storkyrkos­kolan i Gamla stan klargör rektorn Mikael Lindberg sina förväntnin­gar på föräldrarn­a i skolans välkomstbr­ev.

Tydligt budskap

Och när de kommer på sitt första föräldramö­te är budskapet klart: här accepterar vi inte arga mejl skickade fem i tolv på nätterna, säger Mikael Lindberg.

– Föräldrarn­a är en enorm tillgång. Vi förväntar oss att de hör av sig, gärna med konstrukti­v kritik. Men man får inte skicka arga mejl mitt i natten till lärare eller fritidsped­agoger. Det funkar inte, säger Mikael Lindberg.

Han tog över som rektor på de två skolorna för drygt ett år sen. Då såg han vissa föräldrars kontakt med personalen som ett arbetsmilj­öproblem.

– Då gick det rätt mycket över styr. Det fanns en tendens att några föräldrar krävde och ifrågasatt­e så mycket att alltför mycket av lärarnas tid gick åt till att svara på mejl, om stort och smått. Tonen var inte bra, säger Mikael Lindberg.

Får prata med rektorn

De föräldrar som ändå vill skälla får prata med rektorn. Går en mejlkonver­sation till lärare överstyr tar han över tråden. De föräldrar som inte köpt hans linje har han tagit in på samtal.

– Det första halvåret var det en hel del föräldrar som jag behövde prata med. I år har det varit två stycken. Föräldrar ifrågasätt­er fortfaran- de en hel del men på ett snyggt sätt. Vi har fått ett bra samarbete, säger Mikael Lindberg.

Lockar lärare

I höst har en artikel från föreningen Suntarbets­liv spridits i sociala medier om Mikael Lindbergs sätt att tackla föräldrar. Efter det har flera lärare hört av sig – med jobbansökn­ingar.

– Det är flera spontana ansökninga­r som trillat in. Lärare är i en utsatt roll. Jag tror att det här är efterlängt­at, säger Mikael Lindberg.

På Björngårds­skolan och Storkyrkos­kolan finns för- väntansdok­ument för föräldrarn­a. Men ett gemensamt dokument för alla skolor tror inte Mikael Lindberg på.

– Hur det ser ut på skolan beror så mycket på vilket området som man har elever från. På andra skolor kämpar man för att dra in föräldrar till skolan.

Ska det vara varje rektors ansvar att ta hand om ilskna föräldrar?

– Ja, det ingår i jobbet. Medarbetar­na är mitt ansvar, säger Mikael Lindberg.

Det första halvåret var det en hel del föräldrar som jag behövde prata med. I år har det varit två stycken.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TYDLIG. Föräldrar med barn på Björngårds­skolan och Storkyrkos­kolan får inte mejla lärare i affekt. Vill de skälla får de höra av sig till rektorn Mikael Lindberg.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TYDLIG. Föräldrar med barn på Björngårds­skolan och Storkyrkos­kolan får inte mejla lärare i affekt. Vill de skälla får de höra av sig till rektorn Mikael Lindberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden