Mitt i Södermalm

Politiker kräver föräldrare­gler i skolan

- Elina Lundberg

Listan med uppfostran­de regler för föräldrar stoppades av högsta skolchefen. Ett beslut som nu får stöd av skolborgar­rådet Olle Burell (S). Men opposition­ens Lotta Edholm (L) är kritisk.

Staden ska inte ta fram en gemensam regellista för att markera mot föräldrar som ställer orimliga krav på lärare. En sån lista stoppades nyligen av stadens högsta skolchef Lena Holmdahl. Nu får hon stöd av skolborgar­rådet Olle Burell (S).

Det är rektorerna som ska avgöra hur man får en bra kommunikat­ion med föräldrarn­a på varje enskild skola, anser han.

– Om ett sånt här dokument behövs på en skola tror jag att man är bättre lämpad att formulera det lokalt snarare än att vi ska ta fram ett plakat från Stadshuset, säger Olle Burell.

L: ”Ska stötta rektorer”

Men opposition­sborgarråd­et Lotta Edholm (L) tycker att staden måste skicka en signal till skolvärlde­n att lärarnas arbetsmilj­öproblem tas på allvar.

Hon vill se ett centralt dokument med förväntnin­gar på föräldrar men det ska också tydliggöra vad föräldrar kan kräva av skolan.

– Det skulle göra livet lättare för både skola och föräldrar. Det visar tydligt att vi politiker stöttar rektorer och lärare, säger Lotta Edholm.

Men Olle Burell tror inte på den modellen.

– Våra lärare och rektorer har oss i ryggen men relationen mellan hem och skola måste bygga på tillit och förtroende. Här har rektorer en ledarroll att coacha till en bra dialog. Det är mycket bättre än att vi skriver vuxna människor på näsan, säger han.

Föräldraal­liansen är kri- tisk till alla former av förväntans­dokument, som föreningen anser ökar klyftan mellan föräldrar och skolor.

Vill inte stoppa helt

Men att helt stoppa skolorna från att ta fram den här typen av dokument vill inte Olle Burell. Varken han eller Lotta Edholm anser att reglerna stänger föräldrar ute.

– Det beror på hur det formuleras. Föräldrar som verkligen har anledning att engagera sig och som gör det på ett konstrukti­vt sätt har ingen anledning att känna oro, säger Lotta Edholm.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON/PI FRISK ?? OENSE. Olle Burell (S) och Lotta Edholm (L) är inte överrens om hur staden ska förhålla sig till regler för påstridiga föräldrar i skolan.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON/PI FRISK OENSE. Olle Burell (S) och Lotta Edholm (L) är inte överrens om hur staden ska förhålla sig till regler för påstridiga föräldrar i skolan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden