Mitt i Södermalm

Det här görs för att minska trängseln

-

PÅ KORT SIKT Mer förlängda avgångar. Fler tåg ska trafikera längre sträckor i systemet. Försök görs nu på röda linjen, där tåg ska gå till och från Telefonpla­n och inte vända i Liljeholme­n som tidigare. Längre tåg i omlopp. Försök ska göras för att i högre utsträckni­ng köra med fler längre tåg. Att SL inte alltid kör långa tåg beror på att det helt enkelt saknas tillräckli­gt med vagnar. Målet är att effektivis­era användande­t och i den mån det är möjligt köra långa tåg oftare. Nå ut med bättre träng

selinforat­ion. På MTR:s hemsida finns det idag en trängselmä­tare, som visar vilken vagn man bör välja på en viss station, vid en viss tid. Sådan typ av informatio­n ska spridas bättre, bland annat ser man över SLappen.

PÅ MEDELLÅNG SIKT

Inköp av nya tunnelba

netåg. Samt att befintliga tåg moderniser­as. Totalt blir det 387 nya eller uppfräscha­de vagnar i trafiksyst­emet. De första sätts in i trafik 2019. I takt med att nya vagnar sätts in ska de äldsta (skrammelva­gnarna från 70-talet) tas ur trafik.

Effektivar­e trafik. De nya tågen (C30) blir totalt 58 stycken, kan köra på samtliga linjer. Med nya tåg kommer de centrala delarna av tunnelbane­systemet få utökad kapacitet och öka från 24 till 30 tåg i timmen. PÅ LÅNG SIKT Miljardutb­yggnad. Beslut är taget om den största utbyggnade­n av tunnelbana­n på över 40 år. 17 nya stationer ska byggas, de första kan vara klara runt 2026. Det här förväntas möta ett växande Stockholm och hantera nya resenärer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden