Mitt i Södermalm

Benkes nya dansteater – om öppna förhålland­en

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Öppna förhålland­en där man ligger runt på sidan om, är det något för alla? Nja. Oklart. Men polyamori är i alla fall något för Fredrik Benke Rydman att göra teater om.

Dansteater­n heter ”Because I’m worth it” och går upp på Klarascene­n den 28 oktober. Den handlar om ett par som vill pippa med andra samtidigt som de fortsätter vara ihop. Ett öppet förhålland­e, helt enkelt.

Manuset står Martin Luuk för, och regi och koreografi har Fredrik Benke Rydman styrt upp.

– Det här fascinerar alla. Sex är en primaldrif­t som vi inte kan göra något åt och hur man ska lyckas leva i par är en fråga

Hur man ska lyckas leva i par är en fråga som gäckat människan i årtusenden.

som gäckat människan i årtusenden, säger Fredrik Benke Rydman.

Han och Luuk vill utmana tvåsamhets­normen. Och: ”Det är kul att ta upp frågan hur man kan få det att fungera”.

– Vi vill belysa både de positiva och negativa sidorna av att ligga med andra. Och vi slår ett slag för det, att det är möjligt. Det är teaterns uppgift att trycka på, utmana, flytta gränser. Då vore det väl trist om vi bankade in att det är bra som vi har det nu.

Kräver kommunikat­ion

Grundtesen är att öppna förhålland­en fungerar.

– Det är inte enkelt och det kräver kommunikat­ion och att man ventilerar sin svartsjuka. Människan har alltid pendlat mellan tryggheten i ett förhålland­e och friheten att ha sex med vem man vill. Ett öppet förhålland­e är ett sätt att få båda. Är det inte enklare med en ”don’t ask don’t tell”-policy?

– Den är en viktig fråga som vi tar upp på scen. Men eftersom det är förbjudet att vara otrogen, så skapar det ett tryck inombords på den som måste ljuga, Jag tror alltid att det är bättre att vara ärlig. Det mår man bra av. Vi erbjuder inga klara svar med ””Because I’m worth it”, men jag hoppas att vi öppnar ögonen på folk och att de lämnar föreställn­ingen med lite nya idéer. Skulle du själv kunna ha ett öppet förhålland­e? – Nej. Jag tror inte att det skulle passa mig.

 ??  ??
 ??  ?? FRIKORT GONE WILD. Rennie Mirro, Sandra Medina, Piotr Giro och Lisette Pagler sexdansar i ”Because I’m worth it”. Fredrik ”Benke” Rydman är koreograf.
FRIKORT GONE WILD. Rennie Mirro, Sandra Medina, Piotr Giro och Lisette Pagler sexdansar i ”Because I’m worth it”. Fredrik ”Benke” Rydman är koreograf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden