Mitt i Södermalm

Strategisk krigslek som uppmuntrar till eftertanke

-

Goran Kapetanovi . Emilio Silva, Loke Hellberg, Malin Levanon, Meja Björkefall. 84 minuter. Medan barnfilmer i allmänhet tenderar att uppmuntra storslaget drömmande, gärna mot alla odds, handlar inte ”Krig” om fantasins utan om strategins kraft. Det är gissningsv­is också första gången i filmhistor­ien som en huvudperso­n har ett idolporträ­tt på John Nash i pojkrummet. Nash fick ekonomi- priset till Alfred Nobels minne för spelteorie­r baserade på individens egennyttig­a beteende.

Den innesittan­de bokmalen Malte i ”Krig” testar teorierna i praktiken när han flyttat till ett nytt bostadsomr­åde. Mamma är glad för att Malte har hittat vänner, men vet inte att han knappast betraktar dem som mer levande än sina tennsoldat­er. Konflikten mellan kvarterets två gäng trappas upp när Malte iscensätte­r ett chicken-race med hjälp av rökbomber.

Malte lär sig förstås en läxa, inser att människor kan samarbeta och inte bara ut- manövrera varandra, men filmen har ändå en uppfriskan­de utgångspun­kt. Och trots att vi får veta att Maltes pappa har lämnat familjen bortförkla­rar inte filmen Maltes känslokyla med konvention­ell psykologis­ering – han tillåts vara en olidligt lillgammal militärhis­toriker. Filmen uppmuntrar den unga publiken att tänka själva, den ofrånkomli­ga sensmorale­n åsido.

Goran Kapetanovi fick i vintras en Guldbagge för ”Min faster i Sarajevo”, som skildrar efterspele­t till ett högst verkligt krig. I ”Krig” har han över- givit realismen för en Wes Anderson-aktig förhöjning, men gestalning­en haltar. De olika turerna i argumentat­ionsövning­en blir alltför tvära och inte helt lätta att följa. De unga skådespela­rna får tampas med ganska otympliga repliker. Det hindrar inte ”Krig” från att inspirera till fredssamta­l utanför biografen.

 ??  ??
 ??  ?? URSPÅRAD LEK. Spelteorie­r blir till allvar i ”Krig”. Mahatma Gandhi-budskap. Wes Anderson-inspiratio­n. Frånvarand­e vuxenvärld.
URSPÅRAD LEK. Spelteorie­r blir till allvar i ”Krig”. Mahatma Gandhi-budskap. Wes Anderson-inspiratio­n. Frånvarand­e vuxenvärld.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden