Mitt i Södermalm

Fler poliser till utsatta områden

-

Trots att Sverige är ett av världens mest jämställda länder så upplever nästan en femtedel av kvinnor en påtaglig otrygghet. Den är som mest utbredd i socioekono­miskt utsatta områden och utlandsföd­da är mer otrygga än de med svenska föräldrar.

Nu pekar dessutom främlingsf­ientliga krafter ut utlandsföd­da som orsaken till den utbredda otrygghete­n. Detta är såklart helt fel. Orsaken är ojämlikhet­en – att vissa har överflöd medan andra knappt till hyran. Att bussen inte går på kvällen och att trottoaren hem är för dåligt upplyst.

Det finns mycket man kan göra för att skapa trygghet. Fler poliser till exempel. Men hela samhället måste ställa upp för människor som känner otrygghet. Framförall­t måste de stora ekonomiska klyftorna minska.

Polisens främsta arbetsuppg­ift är brottsbekä­mpning, men många upplever att polisen inte är tillräckli­gt närvarande. Det är allvarligt, för det går trots allt inte att förneka den trygghet en närvarande polis skapar. Därför föreslår Vänsterpar­tiet att poliser som arbetar i svårrekryt­erade områden ska kunna skriva av delar av sina studielån. Vi vill också att polis- utbildning­en blir en riktig högskoleut­bildning så att polisen får en bredare kunskap om den komplexa verklighet de arbetar i.

Vänsterpar­tiet kämpar för att klyftorna ska minska och tryggheten öka men även för att polisen ska bli fler och få bättre villkor. Det är så vi skapar trygghet och ett samhälle som inte dras isär. Vänsterpar­tiets representa­nter i polisens regionråd från syd till norr: Ann-Louise Ljung, Lena Olsson, Parvane Assadbegl, Agneta Hansson, Gunilla Roxby Cromwall, gruppledar­e Stockholms läns landsting Yvonne Oscarsson Linda Snecker, rättspolit­isk talesperso­n

 ??  ?? SKRIVA AV STUDIELÅN. Poliser som arbetar i svårrekryt­erade områden ska kunna skriva av delar av sina studielån, tycker Vänsterpar­tiet.
SKRIVA AV STUDIELÅN. Poliser som arbetar i svårrekryt­erade områden ska kunna skriva av delar av sina studielån, tycker Vänsterpar­tiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden