Mitt i Södermalm

På måndag stängs Slussenbro­n: Blixthalka­n ska förhindras

- Elina Lundberg

Nu ska staden sätta stopp för halkan vid Slussen en gång för alla. På måndag stängs delar av bron av för gående och cyklister.

För ett par veckor sedan slog kylan till och cykelbanan på östra sidan Slussenbro­n mellan Södermalm och Gamla stan blev glashal.

Nu har staden en permanent lösning på gång. På måndag startar arbetet med att installera markvärme på sträckan. På tre utsatta platser i backen kommer värmesling­or att läggas ner.

– Det är i kurvorna som värmen läggs ner. Vi kommer också att asfaltera om och fräsa hela banan så att det blir en skrovlig yta, säger Eva Rosman på Slussenpro­jektet.

Under tiden som arbetet pågår får gående och cyklister hålla sig på andra sidan bron, närmast Mälaren. Den hala gång- och cykelbanan stängs av med start vid trappan ner till busstermin­alen.

– Det är säkert många cyklister som kommer att köra fram dit första dagen och få vända och åka över till andra sidan men sen vet de vad som gäller. Det är klart att det blir lite meckigt men jag tror de flesta har förståelse för att vi måste göra något åt halkrisken, säger Eva Rosman.

Arbetet väntas ta ungefär en vecka och kosta runt 500 000 kronor.

Varför den här brosträcka­n har blivit så hal har trafikkont­oret och Slussenpro­jektet inte fullt ut kunnat fastställa.

– Det var inget fel på beläggning­en utan det är nog en kombinatio­n av läget, att det är en utsatt plats, och lutningen. Det är troligen flera olika faktorer gör att det blir jättehalt, säger Eva Rosman.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? STÄNGS. Nu ska Slussen säkrare för vintercykl­ister.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN STÄNGS. Nu ska Slussen säkrare för vintercykl­ister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden