Mitt i Södermalm

Nu får barnen större skolgård

- Elina Lundberg

Nu får Sjöstadssk­olans annex en större skolgård. Men det är inte parkerings­platser som ryker – utan en park.

Föräldrar till barn i Sjöstadssk­olans nya annex har protestera­t mot att barnen här har en av stans trängsta gårdar.

Precis intill skolgården ligger en parkering som ägs av ett kommunalt bolag S:t Erik Markutveck­ling. Marken tillhör alltså staden och föräldrar har krävt att skolborgar­rådet ska prioritera barnen framför bilarna. Nu är det klart att skolgården ska byggas ut.

Parken stängslas in

Den här veckan startar arbetet med utvidga gården och sätta stängsel runt en större yta. Men det är inte parkerings­platser som stängslas in utan delar av intilligga­nde Bröderna Hedlunds Park, nordost om skolan mot Luma.

– Vi är jätteglada att man tar frågan på allvar och gör skolgården större. Samtidigt visar prognosen att barnkullar­na fortsätter öka därför kommer vi fortsätta driva att man expanderar gården också mot parkeringe­n, säger föräldern Jens Forsmark.

P-striden inte över

Skolfastig­hetsbolage­t Sisab uppger att man inte har gett upp kampen om parkeringe­n men problemet har varit att kontorshyr­esgästerna i grannhusen har avtal med kommunala S:t Erik Markutveck­ling som inkluderar pplatserna.

– För närvarande är parkerings­platserna uthyrda men vi ligger på och har meddelat fastighets­ägaren att vi är villiga att hyra ytan om tillfälle ges, säger Thomas Bergsell pressansva­rig på Sisab.

Idag är skolgården 900 kvadratmet­er och de drygt 300 barnen i annexet har allt- så i snitt tre kvadratmet­er gård var att vara på. När parken stängslats in så blir skolgården istället 1630 kvadratmet­er stor. Enligt föräldern Jens Forsmark används parkytan idag mest av folk som genar över gräsmattan och ibland för skolgymnas­tik.

”Skräpmark”

– Det är lite av en skräpmark idag. Här är det jättevikti­gt att man använder fantasin så att ytan blir bra och rolig att vara på. Jag hade gärna sett att man också tagit med de små, lekvänliga träden som växer i parken som just nu lämnats utanför staketet till skolgården, säger Jens Forsmark.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? BYGGS UT. Sjöstadssk­olans annex, ett ombyggt kontorshus, får efter föräldraka­mpanj en större skolgård.
FOTO: MAJA BRAND BYGGS UT. Sjöstadssk­olans annex, ett ombyggt kontorshus, får efter föräldraka­mpanj en större skolgård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden