Mitt i Södermalm

Elev anmälde matsedel på gymnasiesk­ola

- Elina Lundberg elina.lundberg@direktpres­s.se

En gymnasiesk­ola på Södermalm hade “queerdress­ing, transris, könsneutra­l korvgryta och jämställd bulgur” på matsedeln. Nu anmäls skolan av elev.

Det var vecka 39 som den fristående gymnasiesk­olan T horenbus in ess school vid Medborgarp­latsen hade“lika behandling­svecka” och skolans maträtter gavs nya namn.

Då serverades bland annat ”queerdress­ing och transris”, ”könsneutra­l korvgryta med jämställd bulgur” och ”köttfärsså­s, där alla ingrediens­erna är lika viktiga och värdefulla”.

Skolan har nu anmälts av en elev till Skolinspek­tionen.

“Det man har valt att göra här är att förlöjliga och förminska olika könsidendi­teter och sexuella läggningar” skriver eleven i anmälan.

Han anser att skolans matsedel gör att det blir okej att “skoja” om könsidenti­teter. “Detta är otroligt kränkande, och bör tas på allvar!” skriver eleven.

Skolans rektor Johanna Svensson ber om ursäkt för att matsedeln uppfattas som kränkande.

–Vi hade en lika behandling­sveck af ö rattlyfta fram olikheter och allas lika värde och vi ville uppmana till diskussion. Matsedeln var ett sätt att lyfta diskussion­en. Meningen var inte att kränka någon, säger Johanna Svensson.

Är tanken att matsedelen ska vara skojig?

– Nej, syftet var att få upp ögonen för begreppen på ett öppet sätt. Vi ville visa att vi som skola står för allas lika värde. Det var aldrig meningen att göra sig rolig på någons bekostnad.

Skolan kommer nu att ta med sig kritiken i sitt arbete med likabehand­ling.

 ??  ?? ANMÄLS. Gymnasiesk­olan Thoren Business school anmäls för sin matsedel.
ANMÄLS. Gymnasiesk­olan Thoren Business school anmäls för sin matsedel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden