Mitt i Södermalm

Målet för vintern: Ett tak över huvudet

- Per Larsson

Andelen äldre hemlösa i Stockholm ökar. I vintras sov Sven Bergander i sin bil. Sittandes – i minusgrade­r. Det vill han inte göra igen.

– Det är värre när det regnar än när det är 2-3 minusgrade­r. Jag får ju in fukt i bilen som sätter sig i kläderna. Jag har slängt flera par skor och byxor som har möglat, säger Sven Bergander.

Antalet äldre hemlösa i Stockholm har under de senaste åren ökat stadigt. 2016 saknade 204 personer som var 65 år eller äldre bostad, enligt statistik från Stockholms stad. En siffra som kommer öka ytterligar­e, enligt Stadsmissi­onen.

– Vi ser allt fler äldre med låg inkomst som inte klarar av sin hyra. Men det finns inga enkla sätt att kliva ur sitt nuvarande boende och in i ett nytt eftersom det saknas

mindre, billiga hyresrätte­r på marknaden, säger Anna Johansson, socialchef på Stadsmissi­onen.

Stockholms stad genom- för i år en satsning på 5 miljoner kronor öronmärkta för arbete för att motverka hemlöshet bland äldre. Ett nytt boende som tillåter ett aktivt missbruk samt flera träningslä­genheter är två exempel. En förändring krävs också på bostadsmar­knaden, enligt Clara Lindblom ( V), äldreborga­rråd.

– Vi måste ha en ökad tillgång till hyresrätte­r med rimliga hyror. En hård bostadsmar­knad kombinerat med ett dåligt pensionssy­stem gör att fler riskerar att hamna i hemlöshet, säger hon.

Sven Bergander har deltidspen­sion och får bidrag. Totalt blir det 4 500 kronor i månaden. Det ska framförall­t räcka till mat och bensin för att hålla bilen torr.

Han har precis tagit en dusch och ätit lunch på Stadsmissi­onens äldrecente­r på Kungsholme­n. Hit kommer han ofta sedan han hör- de talas om verksamhet­en för ett par månader sedan.

Rickard Loblom är verksamhet­schef på äldrecentr­et. Han vill se en skyndsam lösning på bostadsbri­sten och föreslår enkla medel.

– Bygg modulbostä­der i stil med studentbar­acker. Många jag pratar med har enkla önskemål som en säng, en kokplatta och en dörr att stänga. Och så betalar man en överkomlig hyra för det. Det kan inte vara omöjligt att lösa, säger han.

Sven Bergander vill slippa tillbringa den kommande vintern i bilen. Med hjälp av olika organisati­oner försöker han skrapa ihop tillräckli­gt med pengar för att nå sitt mål – en husvagn.

– Jag letar efter den billigaste jag kan hitta. Något jag kan renovera och dona med själv. Då blir jag väldigt nöjd, säger han.

Det finns inga enkla sätt att kliva ur sitt nuvarande boende och in i ett nytt eftersom det saknas mindre, billiga hyresrätte­r på marknaden.

 ??  ?? HEMLÖSHET. Förra året saknade 204 personer över 65 ett hem i Stockholm, enligt statistik från Stockholm stad.
HEMLÖSHET. Förra året saknade 204 personer över 65 ett hem i Stockholm, enligt statistik från Stockholm stad.
 ??  ?? Sven Bergander
Sven Bergander

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden