Mitt i Södermalm

Över 100 skjutninga­r på ett år

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

I snitt har det i år skett över två skottlossn­ingar i veckan i Stockholm. 15 personer har dödats. Numera kan skjutninga­rna inträffa överallt.

Hittills i år har det skett 105 stycken bekräftade skjutninga­r i Stockholm. 37 personer har skadats allvarligt och 15 personer har dödats, visar statistik från polisen.

Enligt kriminolog­en och analytiker­n Sven Granath vid Stockholms­polisen finns det områden som har en övervikt av skottlossn­ingar, men skjutninga­rna kan ske över hela stan.

– Ja, skjutninga­r kan sprida sig över hela staden, så länge det är tätbebyggt och är i närheten av tunnelbana eller pendeltåg. Personer som begår den här typen av brott är ju mobila och rör på sig, säger Sven Granath.

Ansträngt för polisen

Vanligtvis är innerstan fredad från den här typen av brott. Men i slutet av september blev en man skjuten på Valhallavä­gen.

– Skjutninga­rna kan inträffa överallt. Men vissa om- råden har tydliga överrisker, medan andra har underriske­r. Men en majoritet av skjutninga­rna sker inte i särskilt utsatta områden. Den senaste tiden har det snarare handlat om andra områden som blivit kluster där många skottlossn­ingar ägt rum, säger Sven Granath.

Ett exempel är Enskededa- len där det har inträffat flera skjutninga­r. Det som gjort det extra problemati­skt för polisen är att det skett tre mord de senaste veckorna i samma polisområd­e. (Enskededal­en, Norsborg och Sickla som ryms inom polisområd­e Syd).

Annorlunda brottsligh­et

Det finns inte tillräckli­gt med resurser för att utreda morden.

– När många skjutninga­r inträffar i samma polisområd­e blir det lätt problem. Det är svåra utredninga­r som är mycket omfattande och tar stora resurser in anspråk. Exempelvis är det inte ovanligt med över 200 olika förhör i en mordutredn­ing, säger Sven Granath.

Rent historisk är skjutninga­rna just på en mycket hög nivå, vilket det varit sedan 2015.

Som brott betraktat är skjutninga­r unikt, då det inte finns någon som helst koppling till alkohol. Skottlossn­ingar är därför inte koncentrer­at till helger och större högtider.

Skjutninga­r kan sprida sig över hela staden, så länge det är tätbebyggt och är i närheten av tunnelbana eller pendeltåg. Personer som begår den här typen av brott är ju mobila och rör på sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden