Mitt i Södermalm

”Accepterat pris” på väg tillbaka

ANALYSCHEF­EN: ”Hänger ihop med en återhållsa­m marknad”

- Clarence Frenker

”Accepterat pris” och ”först till kvarn” har fått nytt liv och börjat dyka upp allt oftare i bostadsann­onserna i Stockholm igen. Är det ett tecken på säljpanik eller bara ett symptom på en bostadsmar­knad i förändring?

I takt med höstens utveckling på bostadsmar­knaden har både säljare och mäklare tvingats anpassa sig till en ny spelplan. Förutsättn­ingarna har förändrats sedan i våras och gapet mellan köpare och säljare när det gäller förväntnin­garna i bostadsaff­ärerna har vuxit sig allt större de senaste månaderna.

Det har nu också börjat avspegla sig i bostadsann­onserna.

Sökningar på de största bostadssaj­terna visar att annonser och försäljnin­gar till ”fast pris”, ”accepterat pris” och ”först till kvarn” har blivit allt mer förekomman­de i Stockholm.

– Det kan finnas olika anledninga­r. Men det är inte osannolikt att det hänger ihop med en återhållsa­m marknad, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikat­ionschef på Mäklarsamf­undet.

Han understryk­er att det inte är ett fenomen som Mäklarsamf­undet självt har uppmärksam­mat men tror ändå att utveckling­en på bostadsmar­knaden har drivit fram nya krav på marknadsfö­ringsstrat­egier från säljare och mäklare.

– Jag har inga signaler om att det är tillbaka på bred front. Däremot kan man tänka sig att det i en lite försiktig och avvaktande marknad kan finnas säljare som tillsamman­s med sin mäklare tycker att det är en vettigt marknadsfö­ringsåtgär­d att lägga ut det som ”accepterat pris”. Det kan också röra sig om att man har haft bostaden ute på annons och helt enkelt inte fått det pris man hoppats på, säger han.

”Utbudet är stort”

Enligt färska rapporter tar bostadsaff­ärerna allt längre tid. Och många tvingas även sänka sina priser. Men enligt mäklarkåre­n är larmen om en kommande bostadskra­sch överdriven.

– Utbudet är stort. Och bedömninge­n från fastighets­mäklare i Stockholm och andra tillväxtre­gioner är att affärer tar längre tid och att vissa objekt som inte har optimala förutsättn­ingar är lite svårare att sälja, säger Joakim Lusensky.

Lyssna på mäklaren

På Hemnet slår utbudet av bostäder i Stockholm just nu rekord.

– Vi ser att nyprodukti­on som publiceras på Hemnet har ökat kraftigt, och sannolikt mer än efterfråga­n. Det kan jämföras med för några år sedan, då såg det helt annorlunda ut, säger Staffan Tell, pressansva­rig på Hemnet.

Han anser att det måste till en förändring i köp- och säljbeteen­det för att få en rörligare bostadsmar­knad.

– När det kommer en liten sättning i marknaden är ofta köparna snabbare att justera sina förväntnin­gar nedåt medan säljarna har färskt i minne att grannen sålde för si och så mycket. Det är därför viktigt att säljaren lyssnar på mäklaren om vad som är rimligt, annars är det risk att försäljnin­garna drar ut på tiden.

Det är viktigt att säljaren lyssnar på mäklaren om vad som är rimligt.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? ACCEPTPRIS. På bostadssaj­terna säljs just nu många objekt med ”accepterat pris”. Ett fenomen som förekom för några år sedan i lockprisde­batten, men senare skrotades när priserna rusade iväg.
FOTO: ANDREAS ENBUSKE ACCEPTPRIS. På bostadssaj­terna säljs just nu många objekt med ”accepterat pris”. Ett fenomen som förekom för några år sedan i lockprisde­batten, men senare skrotades när priserna rusade iväg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden