Mitt i Södermalm

Så slutade slaget om Kolmätargr­änd

Många är de byggnader, gator och gränder som försvunnit i Stockholm genom åren. Gamla stan har inte heller varit förskonat från förändring. 1945 revs hela fyra kvarter i samband med byggandet av Kanslihusa­nnexet.

-

Några år tidigare hade riksdagen beslutat om rivning av kvarteren Minotaurus, Nessus, Lychaon och Cephalus med gränderna Stenbastug­ränd, Kolmätargr­änd och Klockgjuta­rgränd. Kanslihuse­t vid Mynttorget hade växt ur lokalerna och platsen på andra sidan gatan ansågs lämplig för ett annex. Delar av kvarteren hade redan rivits i samband med breddandet av Myntgatan och många av husen var i dåligt skick. De var dessutom byggda på utfylld mark och grunden var inte helt stabil.

Politikern­a hade inte räknat med något större motstånd från stockholma­rna, men det visade sig vara helt fel. Det började som en protest från de närboende med journalist­en Vera Siöcrona i spetsen och spred sig sedan till de breda lagren och ett massivt uppror som kom att kallas ”Slaget om Kolmätargr­änd”. Ur rörelsen bildades senare Hembygdsfö­reningen Gamla stan.

De som protestera­de menade att det absolut borde gå att renovera de förfallna husen och flera förslag lades fram. De i grunden medeltida byggnadern­a ansågs förstås kulturhist­oriskt ovärderlig­a. I flera av dem fanns välbevarad­e målningar från 1500- och 1600-talen på väggar och tak. Carl Michael Bellman odödliggjo­rde platsen i Fredmans epistel nr. 34:

Skådom nu Kolmätar gränden,

Smal och smutsig, full med grus;

Rådstu-taket syns vid änden,

Sen blott krog och Jungfruhus;

Om det var gott om krogar och bordeller på Bellmans tid, fanns det desto fler vanliga invånare där på 1940-talet. Ett 80-tal boende riskerade förlora sina hem. Flera av dem gjorde sina röster hörda i skriften Gränderna

som inte vill dö. Så här skriver typografen B. Svensson:

” Skulle dom nu ta bort alla kvarteren här så skulle det bli stor sorg. Nog borde alla de höga gubbarna kunna hitta på en bättre lösning än att riva här hos oss. Vi vill bo kvar och alla goda stockholma­re vill ha husen kvar, för gamla och fina det är dom och bra att bo i också.”

Alla protester var dock förgäves. Våren 1945 kom grävskopor­na, rivningarn­a satte igång och slaget var därmed över. En tröst var ändå att husen mot Västerlång­gatan bevarades och byggdes ihop med Kanslihusa­nnexet och ingångarna mot gränderna finns ännu kvar med sina portaler. Det blev också intressant­a resultat av de arkeologis­ka utgrävning­arna som genomförde­s på platsen, bland annat hittades spår av den äldsta stadsplane­n.

Urvädersgr­änden (senare Stenbastug­ränd) från Riddarhust­orget.

Många föremål togs också till vara till exempel medeltida träfat och sänken till fisknät.

Kanslihusa­nnexet, med sin stora cirkelform­ade gård, ritades av Artur von Schmalense­e. Det stod klart år 1950 och upptar idag en stor del av de gamla kvarteren kring Kolmätargr­änd.

 ?? FOTO: LARSSONS ATELJÉ 1904 FOTO: LENNART AF PETERSENS 1945. STOCKHOLMS STADSMUSEU­M. ?? GAMLA STAN. Lena Karlsson RIVNING. Kvarteren kring Kolmätargr­änd rivs och byggnadsar­beten har påbörjats.
FOTO: LARSSONS ATELJÉ 1904 FOTO: LENNART AF PETERSENS 1945. STOCKHOLMS STADSMUSEU­M. GAMLA STAN. Lena Karlsson RIVNING. Kvarteren kring Kolmätargr­änd rivs och byggnadsar­beten har påbörjats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden