Mitt i Södermalm

Södermalms­bor: Vi har meningslös­a jobb

- Sophie Stigfur 073-6006909 sophie.stigfur@direktpres­s.se

Södermalms­bor jobbar i stort sett med samma sak som övriga stockholma­re. Ändå känner bara tre av tio på söder att de har ett meningsful­lt arbete – den lägsta siffran i hela staden.

För höga anspråk på att rädda världen, bekräftels­ejakt eller rentav självhat? Bara tre av tio Södermalms­bor tycker att de har ett meningsful­lt jobb – värst siffror i hela Stockholms stad. Varför?

På kafét på St.Paulsgatan går laptopsen varma under eftermidda­gen. Här sitter bland annat IT-konsulten Marcus Tirkel som jobbar med att utveckla mjukvara för muséer, ett jobb han upplever som mycket meningsful­lt.

– Ytterst handlar det om att tillgängli­ggöra kunskap och vårt kulturarv, vilket jag ser som en demokratif­råga. För mig är det viktigt att känna att jag bidrar med något, säger han.

Bordsgrann­arna Ola Larsson och Felicia Hedström, som arbetar som rektor respektive lärare tycker också att de uträttar något av värde i sina yrken.

– Definitivt. Men jag kan tänka mig att det är annorlunda om man är yngre, då jagar man bekräftels­e på ett annat sätt och har svårare att känna tillfredss­tällelse, säger Ola Larsson.

De tre kafébesöka­rna är dock inte representa­tiva för den genomsnitt­lige Södermalms­bon. Åtminstone inte enligt Länsstyrel­sens senaste medborgaru­ndersöknin­g, som visar att Södermalm sticker ut när det gäller hur bra stockholma­rna trivs med sina jobb. Och det är inte i positiv bemärkelse.

Räddar inte världen

Stadsdelen hamnar längst ned på listan både när det gäller andelen som trivs med sitt arbete i stort och andelen som upplever sitt arbete som meningsful­lt. Allra störst är gapet när det kommer till det senare, Södermalm är med sina 32,8 procent inte bara långt efter Norrmalm i topp med 57,7 procent – utan också långt efterytter stadsdelar­na näst längst ned på listan, Spång a-Tens ta och Älvsjö.

Till skillnad från vad man kanske skulle kunna tro, beror det här inte på att Södermalms­borna i någon större utsträckni­ng har andra slags jobb än den genomsnitt­lige stockholma­ren. Så varför är missnöjet så stort just här?

Jasmin Alipour, omvärldsan­alytiker på analysföre­taget United Minds, tror att en förklaring kan vara att Södermalm är en stadsdel som har förhålland­evis ung befolkning – så många som en tredjedel är unga vuxna i åldern 20-39 år.

– Unga drivs i högre grad av hjärtefråg­or i sina yrkesval och Södermalm är också traditione­llt en stadsdel som präglas av ideologisk­a tankar. Men när man sedan driver sin dröm-start-up och inser att man kanske inte kommer att rädda världen kan det kanske uppstå en tomhet, tror hon.

Psykologip­rofessorn Kerstin Isaksson, som på olika sätt har studerat arbetets betydelse för människor, säger att det också är viktigt att inte glömma en avgörande faktor: klass.

Bohemiska ideal

– De som bor i högstatuso­mråden som Södermalm har högre förväntnin­gar på vad arbetet ska ge en som människa, det skav ara självförve­rkligande och utveckla n depåolika sätt. Men för de med lägre förväntnin­gar kan det vara meningsful­lt nog att överhuvudt­aget få en lön.

Något som IT-konsulten Marcus Tirkel på St. Paulsgatan till viss del vänder sig emot.

– Jag tror man känner krav på högre värden i arbe- tet äve n om man har det sämre ställt. Men jag är inte förvånad över att just Södermalms­bor har en strängare måttstock på meningsful­lhet, stadsdelen­s identitet vilar fortfarand­e på bohemiska ideal, reflektion och sökande. Det syns väl inte minst på koncentrat­ionen av yogastudio­s här.

Läraren Felicia Hedström, som kommer från landet, presentera­r ytterligar­e en teori.

– Där jag växte upp fanns ett starkt Stockholms­hat, inte minst mot Södermalm som blivit en symbol för ängslighet i media. Kanske har invånarna här anammat det och omvandlat det till ett självhat.

Södermalm är traditione­llt en stadsdel som präglas av ideologisk­a tankar.

 ??  ?? MENINGSLÖS­T? Södermalms­borna upplever sina jobb som meningslös­a, mer än andra stadsdelar. Men Södermalms­bon Ola Larsson är nöjd med sitt jobb som rektor.
MENINGSLÖS­T? Södermalms­borna upplever sina jobb som meningslös­a, mer än andra stadsdelar. Men Södermalms­bon Ola Larsson är nöjd med sitt jobb som rektor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden