Mitt i Södermalm

SÖDERMALMS POLISEN FÖRST UT ATT TESTA CHOCKVAPNE­T

det känns... har testat och vet hur Vår reporter Sophie Stigfur

- Elina Lundberg Sophie Stigfur

Det är meningen att den ska ha en avskräckan­de effekt. Vi hoppas såklart att det ska räcka med att bara visa vapnet.

Ett högljutt smattrande följt av en varnande ljusstråle, och så PANG. 50 000 volt rakt in i blodsystem­et. Även om Södermalms­nytt reporter bara får känna på elpistolen­s kraft under en sekund, räcker det för att vilja hålla sig på rätt sida om lagen ett bra tag framöver.

– Det är meningen också, att det ska ha en avskräckan­de effekt. Det är därför de är gula och låter sådär, vi hoppas såklart att det ska räcka med att bara visa vapnet, säger polisen Niclas Lindqvist.

Han, tillsamman­s med 136 andra poliser på polishuset på Södermalm, håller just nu håller på att utbildas i hur de ska hantera det nya vapnet: elpistol. Södermalms­kåren är en av pilotgrupp­erna som under två år ska använda och utvärdera det nya vapnet.

Ökat eller minskat våld?

Elpistolen ska framför allt vara ett alternativ till det vanliga tjänstevap­net i situatione­r där en person, ofta drogpåverk­ad eller påverkad av psykisk sjukdom, är hotfull och går till attack. Men vapnet har stött på kritik från flera håll.

Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders, varnar för att polisens våldsanvän­dande kan trappas upp i och med det nya vapnet. Istället för att bli ett alternativ till den vanliga pistolen tror han att elchockvap­net kommer tas fram istället för batongen.

– Istället för utbildning ökar man på vapenarsen­alen som om det är den allenaråda­nde lösningen. Men med en tyngre beväpning får polisen dessutom svårare att bygga förtroende med utsatta grupper, säger Robert Hårdh.

”Fem sekunder av helvete”

Pilotgrupp­en inom Södermalms polisen tyck seniga om att det nya vapnet snarare borde leda till minskat våld och färre skador.

– Det är klart att elchocker för tankarna till tortyr, så jag förstår att man kan göra obe- hagliga associatio­ner. Använder vi elpistolen är det fem sekunder av rent och skärt helvete för personen, men det räcker för att vi ska övermanna och få kontroll på situatione­n, säger polisen Niclas Lindqvist och fortsätter:

– Om vi istället tvingas använda batong på en utåtageran­de psykiskt sjuk och farlig person är skaderiske­n mycket större. Vi kommer inte att sluta försöka prata och förhandla, men ser det här som ett komplement.

Ger sig ut i januari

I tidigare debatter har poliser lyft problemati­ken med att ha ytterligar­e ett vapen att välja på i stressade situatione­r. Något som Södermalms­polisen Linne aR y e falk inte heller är främmande för.

– Det är klart att det skulle kunna bli lite svårare att fatta beslut i det akuta läget, men det återstår att se. Jag känner mig ändå positiv.

I januari kommer Södermalms polisen börja använda elpistoler­na i tjänst, ett 20-tal vapen kommer fördelas så att minst en polis i varje utryckande bil med fem man har med sig pistolen i bältet. En forskargru­pp kommer följa upp och utvärdera testperiod­en inom två år.

 ??  ??
 ??  ?? SKOLA. Polisen på Södermalm utbildas i hur de ska använda sina nya el-pistoler som ska tas i bruk vid årsskiftet.
SKOLA. Polisen på Södermalm utbildas i hur de ska använda sina nya el-pistoler som ska tas i bruk vid årsskiftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden