Mitt i Södermalm

Skolfrågor får blodet att svalla hos många

- Reporter ELINA LUNDBERG

Aena sidan: Föräldrar målas upp som jobbiga jävlar som måste hållas kort, skolan måste sluta curla ungarna, sätta ner foten och dra av kepsen på barnen som behöver tydliga regler och ramar.

Å andra sidan: Skolor beskrivs som slutna fort som inte tål granskning eller kritik, som avvisar både föräldrar, som slåss för sina barns rätt till stöd, och elever som inte passar in i skolans färdiga mallar.

I flera artiklar har vi skrivit om tydliga skolregler för föräldrar och, den här veckan, för elever i klassrumme­n.

Rapporteri­ngen har dragit igång en polarisera­d skoldebatt och reaktioner­na har rasat in, från långt fler än föräldrar och skolperson­al.

Kanske är det för att vi alla varit elever en gång, minns hur det var då och därför också har åsikter om hur skolan borde vara nu.

Men debatten kokar också ner till större samhällsfr­ågor om uppfostran, ansvar, regler och den berömda “lättkränkt­heten”.

Bland hyllningar­na av tydliga rektorer och tuffa skolregler hänger det ibland ett “äntligen” i luften.

“Äntligen vågar någon stå upp för lydnad och visa kränkta föräldrar och elever var skåpet ska stå”. “Äntligen törs någon markera mot flumskolan och PK-samhället. Då jävlar blir det lite ordning”.

Så tangerar frågan om skolans förhålland­e till barnen och föräldrarn­a en större debatt om lag och ordning, krav och förväntnin­gar och i slutändan om vilka små samhällsme­dborgare vi vill fostra och hur.

Frågor som alldeles uppenbart får blodet att svalla hos många.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden