Mitt i Södermalm

Miljoner i vinst åt riskkapita­lister

- Elina Lundberg

Internatio­nella Engelska skolan fortsätter växa och tjäna stora pengar på skolan. I år får aktieägarn­a dela på nästan 50 miljoner – en vinstutdel­ning som fått stark kritik.

Internatio­nella Engelska skolan är idag det största friskolebo­laget inom grundskola­n i landet med 34 skolor, drygt 21 000 elever i klassrumme­n och hela 144 000 elever som står i kö för att börja i deras skolor nästa läsår.

Den här hösten gjordes den enskilt största expansione­n under ett skolår i koncernens historia när fyra nya skolor startades. Bland annat öppnades en ny skola i Årsta. Nästa på tur står Sundbyberg och Huddinge.

Översatt i siffror betyder det vinster på över hundra miljoner kronor varje år, de senaste tre åren.

Vinnare: riskkapita­lbolag

Att ägarna skor sig på skolframgå­ngen har fått hård kritik av utbildning­sminister Gustav Friodlin (MP), som anser att skattepeng­arna som går in i skolan enbart ska gå till utbildning­en.

Men Jonathan Howell, pressansva­rig på Internatio­nella Engelska skolan, tillbakavi­sar kritiken.

– Den summan kan jämföras med att vi också betalar 44,1 miljoner i företagssk­att, säger Jonathan Howell.

Utdelninge­n på 1,14 kronor per aktie är rimlig och direktavka­stningen på 1,4 procent är i linje med inflatione­n, understryk­er Jonathan Howell.

Han poängterar också att de svenska aktieägarn­a betalar skatt på sin vinst och att en del av Engelska skolans vinst bland annat går till aktieägarn­a Tredje AP-fonden och AMF Pension som förvaltar pensionssp­ararnas pengar.

Liten del av kakan

Pensionssp­ararna får dock bara en liten bit av vinstkakan. AMF och Tredje APfonden äger tillsamman­s 4 procent av aktierna. Merparten går till huvudägare­n, det amerikansk­a riskkapita­lbola- get TA Associates med 71 procent av aktierna.

Engelska skolan har också kritiserat­s för att i år ha sökt och fått 20 miljoner kronor statsbidra­g till läxhjälp. Mest i landet – trots vinsten. Det har gjort utbildning­sministern ”heligt förbannad”, enligt Aftonblade­t som först rapportera­de om nyheten.

– Vi har tidigare år gett våra elever läxhjälp och själva betalat för det. Nu finns det här bidraget som alla skolor har rätt till. Skolverket har beslutat att ge det här bidraget till oss. Vårt resultat har inget med det här att göra, säger Jonathan Howell.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? FRAMGÅNGSR­IK KONCERN. Suget efter ordning och reda är stort. Internatio­nella Engelska skolan har långa köer med elever och gör stora pengar på sina skolor.
FOTO: ERIK SIMANDER FRAMGÅNGSR­IK KONCERN. Suget efter ordning och reda är stort. Internatio­nella Engelska skolan har långa köer med elever och gör stora pengar på sina skolor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden