Mitt i Södermalm

Därför har Weeping Willows en bikupa på kyrkogårde­n

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

Bandet Weeping Willows tar upp kampen för fler bin med en egen kupa vid en kyrka på Södermalm. Bi-entusiaste­r hoppas att fler följer i musikernas spår – nu uppvaktar de Magnus Uggla och Bajen.

Det är på kyrkogårde­n vid Katarina kyrka som bikupan, sponsrad av bandet Weeping Willows, har satts ut. Bakom kupan står också företaget Biman AB, som jobbar för att få ut fler bin i samhället eftersom de pollineran­de insekterna blir allt färre.

Pratade om hållbarhet

Det var Gert Jansson på Biman som själv kontaktade sångaren Magnus Carlson efter en konsert med Weeping Willows.

– Jag har alltid gillat dem och så pratade han om hållbarhet på scenen så jag tänkte att de kanske var intressera­de av att sponsra en kupa, säger Gert Jansson.

Bandet sa ja och har gått in med 30 000 kronor för kupan som ska stå minst ett år på kyrkogårde­n.

Platsen har bandet själva önskat och skriver på sin Facebooksi­da att det “är en viktig lokal plats för oss i Weeping Willows”. Kyrkan har också varit positiv, enligt Gert Jansson. Bina flyttar in i vår.

För pengarna får bandet utöver en skylt på kupan all honung som produceras här. Bandet ska själva designa etiketten till honungsbur­karna.

Första bandet som stöttar

Weeping Willows är de första musikerna att stötta en av Bimans kupor. Men Gert Jansson hoppas att vidga kretsen av bi-kämpar.

– Jag har varit i kontakt med Magnus Uggla också. Han verkar gilla honung men han har inte nappat än. Men vi har folk från alla möjliga branscher. Hammarby är också intressera­de. Kanske blir det en bikupa på deras nya träningsan­läggning i Årsta nästa år, säger Gert Jansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden