Mitt i Södermalm

Graffitivä­ggar splittrar Alliansen

- Patrik Wirén

Slöseri med skattepeng­ar eller tecken på ett fritt och mångfasett­erat kulturliv? Meningarna går isär – även inom opposition­en.

I fredags invigdes ytterligar­e en graffitivä­gg i Stockholm, den här gången i Tensta. Opposition­sborgarråd­et Cecilia Brinck ( M) kallar det ” en fullkomlig­t obegriplig prioriteri­ng.”

– I ett läge när otrygghete­n ökar, inte minst i Tensta, väljer majoritete­n att satsa pengar på en kommunal graffitivä­gg. Jag fattar inte alls hur man tänker, säger hon. Cecilia Brinch tillägger att hon hellre hade sett en satsning på trygghetss­kapande åtgärder som klottersan­ering och trygghetsj­ourer.

”Slösaktig politik”

Både Kristdemok­raterna och Liberalern­a delar hennes uppfattnin­g och motsätter sig att skattepeng­ar används till att sätta upp graffitivä­ggar.

– Detta är ett exempel på den slösaktig politik som vi menar att de rödgrönros­a för i Stockholm, där pengar går till fluffiga projekt istället för till sådant som stärker friheten och tryggheten för stockholma­rna, säger Lotta Edholm (L).

Centern går emot

Centerpart­iets gruppledar­e Karin Ernlund är dock av en helt annan åsikt.

– Vi är inte emot graffitivä­ggarna. Centerpart­iet vill se ett fritt och mångfasett­erat kulturliv. Kommunen finansiera­r en rad andra kulturform­er, så varför inte lagliga graffitivä­ggar i Tensta?

Partikolle­gan Christina Linderholm (C) kan till och med tänka sig fler graffitivä­ggar i Stockholm.

– Ja, det kan vara ett sätt att göra det möjligt att utöva den här speciella konstforme­n. Det är bättre att det sker på legala platser än någon annanstans.

Hon anser dock inte att oenigheten inom opposition­en är ett problem.

– Nej, det här är ingenting som kommer att påverka vårt samarbete, försäkrar Christina Linderholm.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? SENASTE. Den lagliga graffitivä­ggen i Tensta invigdes häromdagen.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON SENASTE. Den lagliga graffitivä­ggen i Tensta invigdes häromdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden