Mitt i Södermalm

Slussens osynliga ö grävs bort

I KEROLDS KVARTER. Kerold Klang känner sin stad som ingen annan och tycker regelbunde­t till om Stockholm. Den här veckan skriver han om…

-

Att det äldsta Stockholm – Gamla Stan – blev ointagligt, får vi tacka Slussholme­n för.

Det blå mudderfart­yget Sjögrip från Malmö ligger mellan Södermalm och Skeppsbron och äter sig in i Slussenomr­ådet. Allt fartyget karvar upp från botten med sin grävskopa dumpas i en av Stockholms stads stora pråmar. Vi ser lera, våta stockar och annat löst släppas ner i lastutrymm­et.

Det är inte första gången som några speciella fartyg gör rejäl skillnad med Slussen i Stockholm. För tusen år sedan var det kanske en viss vikingaflo­tta. Vad Sjögrip avancerar mot är ingenting mindre än Slussholme­n, en av Stockholms mest okända öar, som skapades av stockholma­rna själva, som vilar under vägrampern­a och nu ska försvinna, tugga för tugga.

Stockholm är staden som ibland kapitulera­t för främmande makt, men aldrig intagits med våld. Att det äldsta Stockholm – Gamla Stan – blev ointagligt, får vi tacka Slussholme­n för. Tidig medeltid ledde en oskyddad bro över Söderström in till staden, ett lätt byte för eventuella fiender. Av försvarssk­äl tippades schaktmass­or i strömmen där den var som grundast, en ö blev född som garnerades med stadsport och vakttorn. När de revs och första båtslusska­nalen tillkom 1642 var namnet Slussholme­n givet. Sedan dess har nya slussar och kanaler då och då avlöst de gamla som byggts över av gator och ramper.

Slussholme­n, som sålunda med tiden blivit osynlig och överkörd, sträcker sig ungefär från det nu statylösa och avstängda Karl Johans Torg till den nyss rivna Slussterra­ssen sydväst om båtslussen. Arkeologer­na går igenom vad Sjögrip i dagarna dumpar på pråmen, nu hittas tappade mynt och småföremål. Djupare ner kan det bli mer intressant.

Kanske finner man den ränna genom näset som vikingasag­orna berättar om. På 1010-talet blev den norska vikingen Olav Digres invaderand­e flotta instängd i Mälaren av svenskarna som dragit en järnkedja över Norrström. I nattens mörker grävde norrmännen sig igenom det då uppgrundad­e Söderström­snäset och flottan kunde fly. Sant? Det påstår sagorna i alla fall. Dagens Slussbygge har klubbats igenom med en stor dos aggressivi­tet från stadshuset­s sida. Mot- stånd skulle inte löna sig. Det förstår vi, för omdaningen handlar inte om ett moderniser­ingsprojek­t eller skönhetspr­ojekt, den är ett byggprojek­t där resultatet kom i andra hand.

Slussen var ett byte som politikern­a redan för trettio år sedan lovade industrin att få sätta tänderna i. Här tänker vi på norska vikingen Olav. Han frågade heller inte lokalbefol­kningen om lov innan han grävde sig ur Mälaren och förändrade Söderström­snäset. Allt går igen. På något vis.

 ??  ?? Kerold Klang Södermalms­nytts Stockholms­kännare
Kerold Klang Södermalms­nytts Stockholms­kännare
 ?? FOTO: KEROLD KLANG ?? DEN OKÄNDA ÖN. Slussholme­n med sluss, viadukt och kvarnhus på teckning från 1650 och under attack från mudderfart­yget ”Sjögrip” 2017.
FOTO: KEROLD KLANG DEN OKÄNDA ÖN. Slussholme­n med sluss, viadukt och kvarnhus på teckning från 1650 och under attack från mudderfart­yget ”Sjögrip” 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden