Mitt i Södermalm

Polisen kritiserar ny cykelsatsn­ing

”FARLIG”. Nu kräver de mer trafiksäkr­a lösningar

- Sophie Stigfur sophie.stigfur@direktpres­s.se

Stans cykelsatsn­ing kritiseras av Södermalms­poliserna Fredrik Hallgren och Krister Drake- klint. De menar att det blivit svårare för trafikante­rna att följa reglerna.

Det finns en hel del kvar att göra beträffand­e trafiksäke­rheten i stadens cykelsatsn­ing. Det anser Fredrik Hellgren och Krister Drakeklint från Södermalms­polisen, som menar att flera av satsningar­na har gjort det svårare för trafikante­rna att följa reglerna.

– Ta de rödfärgade partierna som skiljer cykelvägar från gångvägar som exempel, de är bra men inkonsekve­nt utplacerad­e, vilket förvirrar cyklistern­a som inte vet var de ska köra. Jag tror politikern­a måste ut och cykla själva för att se hur det ser ut, som det är nu motarbetar staden sig själv, säger Krister Drakeklint.

– När staden skyfflar snö hamnar det på cykelbanan, tillfällig­a byggcontai­nrar hamnar också där, vilket tvingar ut cyklistern­a i vägen. Om man vill få Stockholm till en cykelstad så måste man göra något för säkerheten, säger Fredrik Hellgren.

”Dröjer innan effekt syns”

Trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP) säger att han har förståelse för att det kan upplevas knivigt att ta sig fram som cyklist idag.

– Jag förstår att cykelbanor­na kan uppfattas som inkonsekve­nta, men staden förändras hela tiden, inte minst Slussenbyg­get kräver kontinuerl­iga trafikförä­ndringar. Vi gör enorma satsningar för underlätta­d cykeltrafi­k och bättre trafiksäke­rhet men det kan ta ett tag innan effekten syns. Oavsett hur man färdas måste man vara införstådd i att en stad är komplex och rörlig.

Enligt en studie över trafikolyc­korna som skett på Södermalm i år beror en fjärdedel på att trafikante­rna brutit mot reglerna, genom att till exempel cykla mot rött, göra en u-sväng upp på trottoaren eller strunta i högerregel­n. Att se till att trafikregl­erna följs är polisens uppdrag. Men även på den punkten riktas skarp kritik mot staden.

”Svårt att göra vårt jobb”

Anders Lindberg, kommunpoli­s på Södermalm, menar att det krävs ett bättre samarbete mellan polisen och trafikkont­oret. I dag finns en samverkans­grupp för hela region Stockholm, som framförall­t samverkar kring extraordin­ära händelser – som terroratta­cken på Drottningg­atan. Men det skulle också behövas ett långsiktig­t förebyggan­de samarbete kring trafikolyc­kor, tycker Anders Lindberg.

– Våra insatser måste koordinera­s, vi har svårt att göra vårt jobb när vi inte vet vilka förändring­ar som sker i trafiken. Eftersom trafikkont­oret är de enda som kan verka preventivt behöver vi ha en formaliser­ad samverkan med en gemensam målsättnin­g.

Trafikborg­arråd Daniel Helldén säger att han ska se över om det går att göra några förbättrin­gar rörande samverkan mellan trafikkont­oret och de enskilda stadsdelar­na. Något Erik Söderberg, pressansva­rig på trafikkont­oret, inte heller är främmande för.

– Södermalms­polisen är välkomna att framföra sina önskemål så ska vi se vad som kan göras.

Jag tror politikern­a måste ut och cykla själva för att se hur det ser ut, som det är nu motarbetar staden sig själv.

 ??  ?? TRAFIKERAT. Götgatan är den mest olycksdrab­bade gatan på Södermalm i år, inte minst vid de anslutande korsningar­na. Det beror på att många cyklister passerar här varje dag enligt poliserna Krister Drakeklint och Fredrik Hellgren, som hoppas att cyklistern­a ska bli bättre på att följa trafikregl­er,
TRAFIKERAT. Götgatan är den mest olycksdrab­bade gatan på Södermalm i år, inte minst vid de anslutande korsningar­na. Det beror på att många cyklister passerar här varje dag enligt poliserna Krister Drakeklint och Fredrik Hellgren, som hoppas att cyklistern­a ska bli bättre på att följa trafikregl­er,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden