Mitt i Södermalm

Lurvig besökare chockade Söderbon

- Sophie Stigfur

Att hänga i SoFo må vara poppis bland unga stockholma­re – men det är inget självklart mingelstäl­le för en räv. Det menar skadedjurs­experten Tommy Tuvunger, efter att en rödlurvig lurifax synts i området.

Det var under natten till söndagen som Södermalms­bon Albin Bergström gjorde den ovanliga synen: en röd räv som spatserade över gatan.

”Jag trodde knappt mina ögon och följde efter den. Den rörde sig snabbt men stannade vid gångvägen upp mot Bleckan från Katarina Bangata. Där stod jag häpnad och fick upp mobilen för att ta ett kort. Jag vet inte hur vanligt detta är men det känns ganska unikt att stöta på en räv mitt på öppen gata på söder” skriver Albin Bergström i ett mejl.

”Kan ha gått vilse”

Och där har han rätt. Enligt Tommy Tuvunger, skadedjurs­expert på Stockholms stad, är rävar ingen vanlig syn i SoFo.

– Vi ser dem här och där i stadsmiljö ibland, något år kan de finnas runt Tanto och ett annat år upptäcker man ett rävgryt på Essingen. Men vid Katarina Bangata är det inte vanligt, det kan ha varit någon ungräv som vandrat i jakt på ett nytt revir men gått vilse.

Södermalms­nytt rapportera­de i våras om en räv som gäckat boende i Enskede, genom att norpa åt sig både höns och tamkatter.

– Ja, katter ingår ju på deras meny om de kommer åt dem. Släpper man ut sin katt på gatan ska man vara medveten om att den spelar på samma villkor som räven. Det är naturens gång.

Inget skadedjur

Tommy Tuvunger menar dock att streetsmar­ta rävar i nuläget inte är att betrakta som skadedjur.

– Nej då, inte så länge de håller sig från att börja springa i soptunnor eller liknande.

 ??  ??
 ??  ?? URBAN. Räven sågs rusa omkring runt Katarina Bangata under natten mot söndagen.
URBAN. Räven sågs rusa omkring runt Katarina Bangata under natten mot söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden