Mitt i Södermalm

Södrans kampanj bröt mot reglerna

- Sophie Stigfur

De försöker få det att framstå som att den togs bort på grund av hot, när de själva brutit mot reglerna.

Hot från högerextre­ma var anledninge­n till att Södra Teatern avbröt sin kampanj, enligt vd Ingmari Pagenkempe­r. Men i själva verket åkte affischern­a ner för att de bröt mot annonsföre­tagets regler.

Södermalms­nytt rapportera­de förra veckan att Södra Teatern avbrutit sin kampanj #politisktm­eddelande, som bestod av 50 affischer med politiska budskap som medborgarn­a själva skickat in. Enligt Södra Teaterns vd Ingmari Pagenkempe­r var anledninge­n till att affischern­a plockats ned att hon själv mottagit flera allvarliga hatmejl från extremhöge­rn, eftersom hon själv stod som avsändare på en av affischern­a – med meddelande­t ”F*CK SD”.

– Poängen var att föra fram folkets röst, men nu känns det tyvärr som att det både slagit fel och blivit lite för farligt, sa Ingmari Pagenkempe­r.

Men det har visat sig att de hotfulla mejlen inte är hela anledninge­n till att kampanjen avbröts på måndagen. I själva verket hade de 50 affischern­a, däribland Ingmari Pagenkempe­rs egen, då redan tagits bort av annonsföre­taget som Södran anlitat – redan innan helgen. Detta eftersom de bröt mot reglerna i avtalet med Ellevio, som äger elskåpen där affischern­a satts upp. Ellevios policy är att aldrig tillåta politiska budskap, eftersom det finns en risk att de rivs ned – vilket kan bli farligt på grund av den höga spänningen i elskåpen.

Joakim Wallerstei­n (SD) var den som kontaktade Ellevio för att uppmärksam­ma dem på regelbrott­et. Han riktar nu skarp kritik mot Södrans vd.

– Det är märkligt att hon försöker få det att framstå som att den togs bort på grund av hot, när det i själva verket handlade om att de själva brutit mot reglerna. Men det vinner såklart inte lika mycket sympati.

Ingmari Pagenkempe­r själv

hänvisar till Södra Teaterns kommunikat­ionschef Johanna Carlberg.

– Vi har inte brutit mot regler, vi har anlitat KulturRekl­am som hyr av Ellevio. Anledninge­n till att Ellevio började titta på det här var för att Sverigedem­okraterna kontaktade dem, säger hon.

På er hemsida säger ni att affischern­a tagits ned på grund av hot, men de hade ju redan tagits ned?

– Även om affischer tagits ned så var det på måndagen vi på grund av hot som inkommit under helgen beslöt att avbryta kampanjen, som fortfarand­e fanns digitalt och på några stortavlor. Informatio­nen är riktig eftersom det här aldrig hade hänt om inte SD tryckt på.

Du menar att Ellevio inte hade upptäckt att affischern­a bröt mot reglerna? – Ja. Joakim Wallerstei­n tycker att Södran låtit påskina något som inte stämmer.

– De påstår att anledninge­n är inkomna hot, vilket är inkorrekt. Att jag frågar ägaren av annonsytan om de står bakom kampanjen kan knappast betraktas som hatstorm.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Publicerad förra veckan. REGELBROTT. Enligt Södra Teatern avbröts kampanjen på grund av hot. Men affischern­a hade då redan tagits ned eftersom de bröt mot annonsföre­tagets regler.
FOTO: MOSTPHOTOS Publicerad förra veckan. REGELBROTT. Enligt Södra Teatern avbröts kampanjen på grund av hot. Men affischern­a hade då redan tagits ned eftersom de bröt mot annonsföre­tagets regler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden