Mitt i Södermalm

SL ska köra fler turer – utan nya signalsyst­emet

- Michael Toll

Efter flera års fiaskoarta­de försök att köpa in ett nytt signalsyst­em till röda linjen stoppar SL planerna helt. Men kapacitete­n ska ändå öka.

I dagarna blev det klart att SL häver avtalet med det italienska företaget Ansaldo, som 2010 åtog sig att senast 2014 leverera ett nytt signalsyst­em till tunnelbana­ns röda linje.

Sju år senare finns det fortfarand­e inget system på plats, vilket gör att avtalet hävs. Men enligt SL står man inte och faller på grund av den misslyckad­e upphandlin­gen.

– Det är inte the end of the world. Signalsyst­emet är endast en av flera förbättrin­gsåtgärder som ska öka kapaci- teten på röda linjen. Eftersom vi i många år märkt att signalsyst­emet verkar bli försenat har vi en längre tid jobbat med andra åtgärder. Vi är i fas, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikat­ionschef SL.

Övriga åtgärder som nämns är bland annat: bygget av en ny depå upprustnin­g av befintliga tåg inköp av nya tåg. – Vi kommer kunna öka turtäthete­n och öka kapacitete­n trots att vi inte får ett nytt signalsyst­em, säger Suss Forsman Thullberg.

Varför har man då valt att göra en investerin­g på en miljard kronor, om det inte behövs ett nytt signalsyst­em?

– Det är inte som att köpa en ny diskmaskin, man väntar tills den gamla går sönder innan man köper en ny. Det signalsyst­em vi har fungerar bra, och kommer att göra så i åtminstone tio år till.

Hur påverkar det här trängseln?

– De nya tåg som köps in får gå på det gamla systemet, vilket kommer fungera utmärkt. Exakt vad som händer med turtäthete­n vet vi inte, men kapacitete­n kommer att öka.

SL kommer nu inte att försöka upphandla ett nytt signalsyst­em bara till röda linjen. Istället startas en utredning på hur ett gemensamt signalsyst­em för hela tunnelbana­n ska kunna fungera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden