Mitt i Södermalm

De fixar husvagn till hemlösa Sven

- Evelina Hertz

Efter vår artikel om Sven Bergander, 63, som är hemlös och bor i sin bil vid Brommaplan är det många som har reagerat. Nu går stockholma­re ihop för att köpa en husvagn till honom.

Efter att Harald Walczok fått kontakt med Sven Bergander kom idén om att samla ihop pengar för att köpa en husvagn till honom. Han skrev ett inlägg i Facebookgr­uppen ”Händer i Hässelby villastan” och där ville många hjälpa till. Initiative­t har spritt sig utan- för Hässelby, Harald berättar att de till exempel fått in donationer från Kungsholme­n.

– Det är så häftigt! Det ramlar in pengar hela tiden, jag blir alldeles tårögd. Alla har inte jättemycke­t pengar själva men många bäckar små, säger Harald Walczok.

I nuläget har över 70 personer bidragit. Först skulle de köpa en husvagn Harald hittat för 10 000 kronor och de pengarna samlades ihop på bara ett par dagar. Men sen kom insikten om att det behövs en som är vinterbona­d.

– Jag har hittat en husvagn där firman gått ner i pris till 40 000. Det går att hitta billigare men jag vill ha en som klarar vintern. Jag hoppas att de kan släppa den för 30 000 kronor, säger Harald.

Enligt Harald har en camping i Sollentuna sagt att de låter Sven stå gratis med husvagnen till maj nästa år. El och alla facilitete­r ska ingå.

För Sven Bergander skulle det betyda mycket om planen gick i lås.

– Då skulle jag kunna börja tänka klart igen, säger han.

För ett år sedan blev Sven vräkt från lägenheten i Nock- eby. Många har undrat hur det kommer sig att en pensionär hamnar i Svens situation. Han själv menar att det beror på flera olika anledninga­r. En är att han varit egenföreta­gare i hela sitt liv och inte haft någon privat pensionsfö­rsäkring.

– Jag trodde jag var odödlig. Jag jobbade jämt så till slut gick jag in i väggen, säger Sven.

Vad ska du göra om det blir en husvagn?

– En dröm är att åka till Portugal. Där kan jag leva på mycket mindre pengar.

 ??  ?? Publicerad förra veckan.
CHOCKAD. ”Jag är helt chockad”, säger Sven Bergander om initiative­t som tagits för att fixa en husvagn till honom.
Publicerad förra veckan. CHOCKAD. ”Jag är helt chockad”, säger Sven Bergander om initiative­t som tagits för att fixa en husvagn till honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden